Utrata stażu i statusu przez poprzedniego pracodawcę

• Autor wątku Autor wątku Achel512
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Achel512

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Pracowałem w pewnej nielubianej "firmie" kilkanaście miesięcy na umowę zlecenie/umowę o dzieło (podpisywana co miesiąc) . Zrezygnowałem w połowie marca z pracy. W maju byłem potrzebny na tydzień, który przepracowałem i wysłałem wypowiedzenie mimo jeszcze nie podpisanej umowy (byłem na szybko potrzebny przez tydzień, przez co pracowałem, mimo że jeszcze ta umowa nie wpłynęła).

Mój problem jest następujący. Pod koniec miesiąca zgłosiłem się do PUP w celu rejestracji jako osoba bezrobotna i tydzień później uzyskałem umowę na staż w ramach Europejskiego Programu Zatrudnienia. Pracuje już lekko ponad tydzień.

Dziś zadzwoniła do mnie pani z PUPu z informacją, że wpłynęła do ZUSu składka i że muszę się zgłosić do Urzędu wyjaśnić sprawę.

Po wizycie dowiedziałem się, że nadal mam aktualną umowę zlecenie z poprzednim pracodawcą na maj (miesiąc w którym zawierałem umowę na staż i otrzymałem status bezrobotnego) i że formalnie powinna mi przysługiwać utrata statusu w wyniku otrzymania pracy a co za tym idzie nie powinienem podpisywać umowy o staż bo mi po prostu nie przysługuje.

Po telefonie do pracodawcy dowiedziałem się, że wypowiedzenie jakimś cudem nie dotarło (na umowie mamy 1-dniowy okres wypowiedzenia).

Do sedna: przez ten tydzień szybkiej pracy na umowę zlecenie, niedostarczone wypowiedzenie i zbyt szybkie zarejestrowanie się w urzędzie pracy (niecały tydzień) tracę staż i status osoby bezrobotnej. Ponad to podpisywałem wszystkie ustalenia w urzędzie pracy nie mając pojęcia o tym, że formalnie jeszcze mam pracę i nie wiem jakie są tego konsekwencje ani jak to wszystko odkręcić. W PUPie niczego konkretnego się nie dowiedziałem.
Co najlepsze nadal pracodawca nie ma mojej umowy mimo odprowadzenia składek (na maj nic nie podpisywałem, miałem wysłać 15 maja).

Proszę abyście uświadomili mi jak wyjść z tego problemu bez utraty stażu na którym mi zależy i jak to wszystko odkręcić.
Poproszę również o rozważenie konsekwencji tego całego zajścia bo nie mam pojęcia jak to rozwiązać i czy zostaną wyciągnięte wobec mnie.
Czy da się jakoś ominąć całe to zajście tym, że nie podpisywałem żadnej umowy na maj? Pieniędzy jeszcze żadnych nie dostałem a szkoda tracić staż i robić sobie problemy za te 300 zł.

Ostatnia edycja:
Achel512 napisał:
W maju byłem potrzebny na tydzień, który przepracowałem i wysłałem wypowiedzenie mimo jeszcze nie podpisanej umowy
Achel512 napisał:
Po telefonie do pracodawcy dowiedziałem się, że wypowiedzenie jakimś cudem nie dotarło (na umowie mamy 1-dniowy okres wypowiedzenia).
W jaki sposób wysłałeś wypowiedzenie? Pocztą?

Powrót