Utrata ubezpieczenia a zwolnienie lekarskie

• Autor wątku Autor wątku Janek159
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Janek159

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,

utraciłem status osoby bezrobotnej. Zgodnie z prawem, od dnia utraty statusu jeszcze przez 30 dni jestem ubezpieczony.

Pytanie: Czy jeśli np. 30-go dnia ubezpieczenia zachoruję i otrzymam zwolnienie lekarskie to czy ubezpieczenie zostanie przedłużone o okres zwolnienia?

Przez 30 dni od dnia wyrejestrowania z PUP to nie jesteś ubezpieczony tylko masz okres ochronny, tzn. masz prawo do korzystania ze świadczeń na NFZ. W Ustawie jest 30 dni i ani dnia dłużej - nie ma żadnych wyjątków od tej reguły,

więc jeśli zachorujesz w 30 dniu po ustaniu ubezpieczenia to w 31 dniu będziesz już płacił za leczenie z własnej kieszeni,

może jest ktoś kto może Cie zgłosić do ubezpieczenia?? np. żona

Janek159 napisał:
utraciłem status osoby bezrobotnej. (...)
Czy jeśli np. 30-go dnia ubezpieczenia zachoruję i otrzymam zwolnienie lekarskie to czy ubezpieczenie zostanie przedłużone o okres zwolnienia?
Nie.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź. Nie mam żony. Pozostaje mi zapłacić 350zł za miesiąc ubezpieczenia z własnej kieszeni..

Jest wiele tańszych sposobów.

Tzn? Skoro masz wiedzę w tym temacie może się podzielisz? ;) Mam 29 lat i dokładnie jutro (23 maja) upływa 30 dzień ubezpieczenia "ochronnego". Jestem w trakcie diagnozy lekarskiej.

jeśli wykażesz trudną sytuację życiową i materialną to MOPS może przyznać ubezpieczenie albo wydać decyzje na 90 dni dzięki której będziesz miał prawo do korzystania ze świadczeń na NFZ

Powrót