Utrata wartości handlowej pojazdu.

• Autor wątku Autor wątku IurisNocet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IurisNocet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam ! Mam kilka pytań. We wrześniu 2006 r. doszło do kolizji mojego samochodu. Ubezpieczyciel wypłacił zwrot kosztów naprawy samochodu. Dopiero niedawno dowiedziałem się ze mogłem wystąpić z roszczeniem z tytułu utraty wartości handlowej samochodu. Czy to prawda? Jak to zrobic? Czy roszczenie to nie jest przedawnione?
Dziekuje

[cytat="IurisNocet"]Dopiero niedawno dowiedziałem się ze mogłem wystąpić z roszczeniem z tytułu utraty wartości handlowej samochodu. Czy to prawda?[/cytat]
Tak (jeśli nie podpisałeś ugody).
[cytat:1xj8kn3v]Jak to zrobic?[/cytat:1xj8kn3v]
Napisz pismo z żądaniem wyrównania straty (musisz podać jej wysokość).
[cytat:1xj8kn3v]Czy roszczenie to nie jest przedawnione?[/cytat:1xj8kn3v]
Nie, przedawnia się po 3 latach (o ile nie podpisałeś ugody).

Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze pytanie, na jakich zasadach można obliczyć kwotę, o którą mogę się ubiegac?

wystąp o conajmniej 10% wartości pojazdu z dnia szkody. Wprawdzie wysokość utraty wartości handlowej zalezy od szeregu czynników: wiek pojazdu, wartość naprawy, rodzaj naprawianych elementów itd.

Jak wystapisz z wniosekim o 10% wartości pojazdu, ubezpieczyciel o ile uznan roszczenie sam wyliczy wysokość odszkodowania.

[cytat="hexa"]Jak wystapisz z wniosekim o 10% wartości pojazdu, ubezpieczyciel o ile uznan roszczenie sam wyliczy wysokość odszkodowania.[/cytat]

Nie no bomba rada ... w sytuacji utraty wartości przykładowo 15% dostanie 10%, bo przecież na tyle oszacował swoje roszczenie
pad.gif

[cytat="13Homer"]Tak (jeśli nie podpisałeś ugody).[/cytat]

Również w przypadku podpisania ?Ugody?
palacz.gif

[cytat:fjdv6toj]Napisz pismo z żądaniem wyrównania straty (musisz podać jej wysokość).[/cytat:fjdv6toj]

Nie musi podawać wysokości
palacz.gif

[cytat:fjdv6toj]Nie, przedawnia się po 3 latach (o ile nie podpisałeś ugody).[/cytat:fjdv6toj]

Również w przypadku podpisania ?Ugody?
palacz.gif

Warunki:
- auto w wieku do trzech lat,
- pierwsza szkoda,
- naprawa w ASO.

[cytat="Gordon_Shumway"][cytat="hexa"]Jak wystapisz z wniosekim o 10% wartości pojazdu, ubezpieczyciel o ile uznan roszczenie sam wyliczy wysokość odszkodowania.[/cytat]

Nie no bomba rada ... w sytuacji utraty wartości przykładowo 15% dostanie 10%, bo przecież na tyle oszacował swoje roszczenie
pad.gif
[/cytat]

Żaden samochód po szkodzie nie traci na wartości 15% !!!!!
Liczyłem już conajmniej kilkadziesiąt razy utratę wartości i nigdy nie wychodzi powyżej 10%.

A może Twoim zdaniem 50% ???

[cytat="Gordon_Shumway"]Również w przypadku podpisania ?Ugody?
palacz.gif
[/cytat]
Utrata wartości pojazdu nie jest częścią odszkodowania?

Nie do końca tak jest. Ja dostałem odpowiedź odmowną mimo że w moim przypadku spełnione były te czynniki:
- pierwsza szkoda,
- naprawa w ASO

Napisali oprócz tego że auto nie może mieć więcej niż 100 tys km a moje miało w momencie wypadku 154 tys :(
Jakoś wcześniej nikt o tym warunku nie wspomniał.
Proszę Was o potwierdzenie czy ten warunek jest podstawnie brany pod uwagę??

Gordon_Shumway napisał:
Warunki:
- pierwsza szkoda,
- naprawa w ASO.

Czy Wy piszecie o wypłacie z OC, czy z AC?
Jeżeli z AC, to w OWU może być mnóstwo różnych dodatkowych warunków.
Jeżeli powyższe warunki dotyczą OC, to czy mógłbym prosić o jakąś podstawę prawną?
W Ustawie nic na ten temat nie znalazłem.

Powrót