Utrata zdolności sądowej przez bank co to oznacza??? proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku monia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monia83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Mam pytanko
Moja mama zmarła rok temu, miała wszczęta egzekucję u komornika bo nie spłaciła kredytu który wzięła w 2001r. wczoraj przyszło pismo od komornika że na podstawie art.824 par.1 pkt 2 kpc wszczęte postępowanie umarza i dalej pisze że bank X utracił zdolność sądową, co to oznacza? i że dalsze prowadzenie egzekucji jest niedopuszczalne. Dziękuję za pomoc

Prawdopodobnie chodzi o jedno z kilku połączeń/przejęć banków w ostatnim roku.
Bank który dotychczas był wierzycielem został np. przejęty przez inny bank który nabył jego prawa i obowiązki. Tym samym komornik musiał umorzyć postępowanie na podstawie w/w art. gdyż podmiot który był wierzycielem przestał po prostu istnieć.
Teraz nowy wierzyciel może wystąpić do sądu o klauzulę wykonalności nadaną na jego rzecz i ponownie wszcząć sprawę u komornika.

O jakim banku mówimy?

Ge money bank
tylko że wierzyciel teraz może wszcząć sprawę u komornik ale na mnie?tylko że ja chcę spłacić to zadłużenie ale od banku ciężko się dowiedzieć czegokolwiek.

To jeżeli mówimy o GE Money to został przejęty przez Bank BPH. Teraz Bank BPH powinien uzyskać klauzulę wykonalności na siebie i wystąpić ponownie do komornika przeciwko Pani.
Co do kontaktu z bankiem pozostaje tylko dzwonić, pisać...

Dziękuję za pomoc
właśnie ja chcę uniknąć tego żeby sprawa trafiła znów do komornika bo pewnie i kwota się zwiększy itp., chcę to spłacić tylko chciałam przeanalizować wpłaty ale komornik nie może mi dać to znaczy może ale życzy sobie 300zł. za to a bank też ma jakiś problem w tym...
ale najlepsze jest to że dziś z panią z banku rozmawiałam i powiedziała że umorzy mi 900zł. dziwne to troszkę, wcześniej mówiła że max może umorzyć 400zł. coś mi tu nie pasuje

moja mama przed śmiercią zaciągneła kredyt w GE Money .Wysłalam krótką iformację ośmierci z aktem zg.Po ośmiu miesiącach od śmierci przyszło pismo z BPH iż zadłużenie przechodzi na spadkobiercę i co teraz? Co z ubezpieczeniem kredytu

Powrót