Utwory na youtube z XVIII finału WOŚP w Sochocinie

• Autor wątku Autor wątku lemonic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lemonic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich bardzo serdecznie i od razu przejdę do rzeczy.
Prowadzę małe lokalne forum więc podczas XVIII finału Wielkiej orkiestry Świątecznej Pomocy robiłem zdjęcia oraz nagrania z tego wydarzenia by potem to opisać na forum. I tu właśnie pojawia się problem bo ktoś napisał mi taką wiadomość na naszym koncie na youtube :

Gibson666666 has sent you a message:
..
Kim jesteś??
Jakim prawem umieszczasz nagrania bez zgody zespołu?
Prosimy o usunięcie tych nagrań, zespołu ludowego oraz Dżagę i Testosteron.

Linki do tych piosenek jak i całej relacji znajdują się na forum pod adresem:
Forum Płońsk • Zobacz temat - Zdjęcia z XVIII Finału WOŚP w Sochocinie w "GOKu"

Moim zdaniem ten ktoś (nawet nie raczył się przedstawić) nie ma racji, gdyż te utwory były prezentowane publicznie na „charytatywnym” koncercie dostępnym za free dla każdego w dodatku nie wykonywali własnych utworów (ciekawe czy można mu wysłać taką wiadomość „Czy posiada Pan prawo do wykorzystania utworu Dżaga”) Więc na mój rozum puki są umieszczone i nie zarabiają na siebie to chyba jest to legalne. Oczywiście mogę się mylić. Chociaż jak do tej pory zrobiłem kilka reportaży i pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia. Pytam się was bo chcę być w 100% pewien czy łamię prawo czy nie, bo miałem już takie przypadki zastraszenia wysłane przez "konkurencję".

lemonic napisał:
Oczywiście mogę się mylić.
W ogólności się mylisz:

#1. wyłączne prawo do korzystania z utworów przysługuje ich autorowi lub osobie, na którą autor przeniósł majątkowe prawa autorskie do swoich utworów - Art.17. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (dalej: upaipp.); aby więc legalnie móc rozpowszechniać utwory w Internecie (YT) (pole eksploatacji - Art.50. upaipp) należy posiadać zgodę posiadacza praw autorskich do rozpowszechnianych utworów oraz odprowadzić należne tantiemy (chyba, że umowa stanowi inaczej).

#2. wyłączne prawo do korzystania z artystycznych wykonań posiadają wykonawcy utworów - Art.86. upaipp; aby więc legalnie móc rozpowszechniać te wykonania w Internecie (YT) (pole eksploatacji - Art.50. upaipp) należy posiadać zgodę posiadacza praw pokrewnych do tych wykonań oraz odprowadzić należne tantiemy (chyba, że umowa stanowi inaczej).

#3. rejestrować występy na takiej imprezie, o ile nie było to ograniczone regulaminem imprezy, można dla użytku osobistego na zasadzie dozwolonego użytku chronionych utworów - Art.23. upaipp. Umieszczenie zaś materiałów na stronie www jest równoznaczne z ich publicznym rozpowszechnianiem - Art.50. upaipp.

#4. wystąpić z roszczeniami wynikającymi z ewentualnego naruszania praw autorskich i/lub pokrewnych mogą przede wszystkim w zakresach im przynależnych:
- autor dzieła / utworu
- wykonawca utworu
- upoważnione przez autorów / wykonawców osoby bądź instytucje

Czyli jednym słowem jeśli ktoś z zespołu sobie zażyczy, żeby usunąć muszę to zrobić bez dwóch zdań :/ Dziwne to trochę bo myślałem że jeśli występują publicznie to można fragment występu opublikować. Ale nic to jeśli takie jest prawo to muszę się dostosować napiszę jeszcze do niego a jak nic to nie da jutro usunę.

Mam jeszcze takie dwa pytania na przyszłość.
1. Czy wystarczy słowna zgoda wykonawców bo chciałbym uniknąć czegoś takiego, że ktoś mi pozwolił umieścić ich na stronie a za dwa tygodnie napisze żebym usunął. I czy w takim wypadku też muszę usuwać zgodnie z życzeniem, czy obowiązuje pierwsza umowa?

2.Czy na fotki robione podczas występu (oficjalnego) też muszę mieć zgodę?

Co do zdjęć nie jestem pewien, ale chyba nie musisz posiadać takiej zgody.

Co do "osoby", która e-maila Ci wysłała, możesz wystąpić z zapytaniem czy to ona jest posiadaczem praw autorskich.

Nawet jeśli wystarczy (a nie jestem pewien) to lepiej mieć taką zgodę na piśmie.

Ad.1. niewyłączna zgoda na wykorzystanie utworu (licencja niewyłączna) może być udzielona w formie ustnej (forma pisemna jest wymagana w świetle upaipp. dla licencji wyłącznej), ale jak napisał cebab - dla własnego bezpieczeństwa warto mieć pisemną (choćby mail), bo słowa z natury rzeczy ulotne są i nie da się ich przedstawić przed sądem, jakby co...
No właśnie, jeśli otrzymasz licencję w formie ustnej, a potem autor przyśle Ci pismo, że wykorzystujesz utwór bez pozwolenia - ta jak udowodnisz, że udzielił Ci tej licencji?? Musiałbyś mieć świadków, albo nagranie rozmowy...

Ad.2. Zapoznaj się z Art.81. upaipp - tam wszystko jest wyjaśnione.

Powrót