Utworzenie stanowiska pracy, a inne zatrudnienie.

• Autor wątku Autor wątku zookey1783
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zookey1783

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam mam pytanie odnośnie stanowiska pracy z dofinansowania unijnego.
Jestem zatrudniony w firmie X od maja bieżącego roku. Jest to umowa na okres 24 miesięcy. Pracodawca dostał na utworzenie stanowiska 20 tys. złotych.

I teraz tak czy mogę normalnie w czasie trwania umowy, starać o inną pracę ? Czy są tego jakieś konsekwencje? Czy nie zostanę obciążony kosztami uzyskania dofinansowania? Czy nowe zatrudnienie musi spełniać jakieś warunki? Zakładając że dostałem już pracę w firmie Y

Pracodawca otrzymał refundację kosztów utworzenia stanowiska pracy z PUP?

Umowa o refundację zawarta została pomiędzy PUP a pracodawcą i dotyczy stanowiska pracy, a nie konkretnego bezrobotnego. Jeśli zatem z jakiegoś powodu pracownik (w tym przypadku Ty) zatrudniony na refundowanym stanowisku rozwiązuje stosunek pracy, to pracodawca zgodnie z postanowieniami umowy łączącej go z PUP musi to stanowisko pracy uzupełnić innym bezrobotnym. Więc nie dojdzie tutaj do żądania zwrotu kosztów od pracodawcy, jeśli uzupełni powstały wakat.
Skoro teraz pracujesz w ramach umowy o pracę, to jej rozwiązanie musi nastąpić zgodnie z przepisami KP... tyle. Warunki zatrudnienia/pracy w firmie Y nie mają znaczenia.

Ostatnia edycja:
Czyli mam rozumieć że mogę zwolnić się z firmy X i zatrudnić się w firmie Y bez żadnych konsekwencji?

O ile nie podpisywałeś z pracodawcą żadnych indywidualnych "klauzul", które miałyby Cię do czegoś zobowiązywać, to nic Ci nie grozi.

Powrót