Uważam że próbują mnie naciągnąć na zawyżony koszt serwisu. Co zrobić.?

• Autor wątku Autor wątku sepot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sepot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Cześć

Zgłosiłem producentowi urządzenia sprzęt na serwis pogwarancyjny. Urządzenie przestało działa. Przyjechał serwis, zostawił zamiennik, zabrał moje uszkodzone urządzenie i pojechał. Po kilku tygodniach dostałem fakturę na zakup zamiennika oraz żadnej informacji co stało się z moim uszkodzonym sprzętem. Od tego momentu zaczęła się moja korespondencja trwająca już ponad 3 miesiące. Od samego początku próbowałem się dowiedzieć co zostało uszkodzone,oraz uzyskać kosztorys naprawy. Uzyskałem odpowiedź że nie wiedzą ile będzie kosztowała naprawa. Dziś dowiedziałem się że uszkodzony został jeden element, którego koszt naprawy wraz z kosztem dojazdu i wymiany urządzenia wynosi...dokladnie tyle ile kosztuje zakup nowego urządzenia na który otrzymałem już fakturę (którą im odesłałem o zareklamowałem). Ponadto z listu dowiedziałem się że jestem opieszały ponieważ zwlekam z wyborem czy kupuje nowe urządzenie czy naprawiam, a dopiero dziś dowiedziałem się co jest zepsute. Ponadto oskarżają mnie ze działam na szkodę ich firmy i wyznaczają 7 dni na podjęcie decyzji

Jak dla mnie producent sprzętu próbuje mnie naciągnąć na zakup nowego sprzętu. Odmawiają sporządzenie kosztorysu naprawy. A teraz wskazują że uszkodzeniu uległ tylko jeden element przypadkiem wart (wraz z kosztami dojazdu ok 30 km i wymiany około 30 monut) tyle co całe nowe urządzenie

Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Czy mogę domagać się konkretnej wyceny serwisu, wraz z podaniem konkretnych elementów (model, producent, cena) tak abym wiedział ile to na prawdę jest warte?

Dziękuję

Ostatnia edycja:
Jakie są moje prawa w tej sytuacji?
Umowa o naprawę pogwarancyjną (jeśli nie jest to rozszerzenie gwarancji!) jest zwykłą umową o dzieło. Zatem jeśli nie zdołali wykonać dzieła naprawy, a nie umówiłeś się na zakup zamiennika w razie nieskuteczności naprawy, to firma wypisuje bzdury.

Odnośnie cen - regulują to art 628-632 KC
Odnośnie wykonania usługi - 635 lub 636 KC.

Powrót