Uwierzytelnienie kopii polskich świadectw

• Autor wątku Autor wątku nika44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nika44

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 103
Witam,
rozpoczęłam właśnie procedurę uznania moich polskich kwalifikacji zawodowych, ale nie idzie to tak gładko, jak mi się wydawało. Konkretnie moje pytanie brzmi:
Gdzie mogę uwierzytelnić kopie świadectwa ukończenia szkoły i dyplomu uzyskania tytułu zawodowego?
Otóż Berater poinformował mnie, że mogę to zrobić w każdym Rathausie. Okazuje się, że jednak nie. Gdyż panie urzędniczki nie wiedzą czy to faktycznie moje świadectwo nie zostało np. sfałszowane, podrobione itp. i odsyłają mnie do notariusza. Wolałabym jednak uniknąc tego, gdyz wiąze się to z nadmiernymi i niepotrzebnymi kosztami. Dzwoniłam do trzech IHK, każde mówi, że w Rathausie. Tylko problem, że ja Ausländerin i nikt tego nie chce powiadczyc.Zadzwoniłam do konsulatu w hamburgu, ale w dziale prawnym nikt nie odbiera telefonu, a mnie już trafia bo tkwię w martwym punkcie.
Czy ktoś z Państwa mógłby mi coś doradzić lub podzielić sie własnym doświadczeniem? Będę niezmiernie wdzięczna.

Hm, ja bez problemu poswiadczylem kopie w Rathausie, im nie wolno jedynie poswiadczac metryk urodzenia, ale inne dokumenty tak.
Moze sprobuj uprzejmie porozmawiac z przelozonym, ze masz znajomych z innych gmin, gdzie poswiadczaja obcojezyczne oryginaly swiadectw bez problemow.
Drugie wyjscie, co to byl za "Berater" i dokad sa wysylane te dokumenty do uznania? Jesli to nie jest daleko, pojedz bezposrednio do tej instytucji, ktora zajmuje sie uznawaniem tych dokumentow, tam powinni ci to poswiadczyc, ew. moze nawet za darmo, bo to na ich wewnetrzne potrzeby

Hej Pogodniak, dzięki za odpowiedź. Dziś zadzwoniłam do IHK Nürnberg i kazano mi skargę napisać na pracowników Burgerbüro, którzy wiarygodności papierów nie chcą poświadczyć.Okazuje się, ze można to zrobić nie tylko w Rathausie, ale też w AOK, Spaarkasse, a nawet u księdza.No i w IHK również. Do IHK mam daleko, wiec wybiorę inna opcję i skargę napisze równiez.
Dzięki!

Z tym poswiadczaniem w AOK, czy u ksiedza czy Sparkasse, to jest takie poswiadczanie "grzecznosciowe", ktore w zasadzie nie ma formalnej mocy prawnej.

Przypuszczam, ze AOK czy Sparkasse poswiadczaja jedynie dokumenty na ich wlasne cele.

Co do skargi, to wczoraj troche rzucilem okiem na te poswiadczenia dokumentow obcojezycznych. To najwidoczniej zalezy od landu. Niektore rzeczywiscie nie zezwalaja na poswiadczenie dokumentow obcojezycznych w ogole (i rzeczywiscie kieruja do notariusza, ktory to moze zrobic) na podstawie przepisow landowych, inne zezwalaja jedynie, jak sie dolaczy tlumaczenie od tlumacza przysieglego zaprzysiezonego w Niemczech a jeszcze inne zezwalaja bez problemow. Nie wiem jak jest w Bawarii, ale byc moze oni mieli jednak racje i dzialali zgodnie z bawarskimi przepisami landowymi.

Dzis poszłam z moimi świadectwami do Rathaus, dokładnie tam, gdzie w pn dzwoniłam. Położyłam świadectwa na stole i poprosiłam o poświadczenie wiarygodności. Pani powiedziała mi, ze nie moze tego zrobić, gdyż są w obcym dla niej języku, więc wyciagnęłam świezo odebrane tłumaczenia i poinformowałam ją o rozmowie z IHK i ich niedowierzaniu. Chciałam tam jeszcze raz zadzwonić przy niej, ale wtedy szybko zmieniła zdanie.Poświadczyła wiarygodnośc.

Zobacz jaki to nonsens. Bez tlumaczenia, nie chca poswiadczyc, ale przeciez tlumaczenie, ktore im pokazalas, nie daje zadnej pewnosci, ze dokument w j. polskim nie jest np. falszywka. Zreszta "oryginalny" dokument w j. niemieckim tez moze byc falszywka, bo dobre falszerstwo wykryje tylko ekspert a nie "panienka z okienka". No ale najwazniejsze, za zalatwilas

No właśnie tłumaczyłam tej kobiecie to samo, co wyżej napisałes. I muszę powiedzieć szczerze, ze te urzędniczki są albo mało inteligentne, albo po prostu nie mądre. Poza tym nie znając jezyka polskiego, nie miała zielonego pojęcia, czy to właściwe tłumaczenie tego własnie dokumentu jej pokazuję. Kupa śmiechu.

Powrót