Uwięzione środki na rachunku VAT

• Autor wątku Autor wątku Adiadi4444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adiadi4444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, posiadam zawieszoną obecnie jednoosobowa działalność gospodarczą (nie jestem vatowcem). Od pół roku staram się odzyskać środki które zostały zamiast na główny rachunek przelane na konto VAT. Bank nie chce wykonać transferu środków gdyż potrzebuje zaświadczenia z urzędu skarbowego, urząd skarbowy nie chce owego wydać gdyż nie jestem vatowcem a kontrahent nie ma możliwości wykonania reklamacji. Batalia trwa już kilka miesięcy - gdzie mogę zadzwonić, uzyskać pomoc w tej sprawie?

Adiadi4444 napisał:
(...) gdzie mogę zadzwonić, uzyskać pomoc w tej sprawie?
***mod***
Jakim cudem środki znalazły się na rachunku VAT? Konkrety.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Kontrahent któremu wystawiłem rachunek, przy przelewie pomylił się i zaznaczył ze całość kwoty X ma zostać przelana na konto, w tym VAT i podał taka samą wartość (tak przynajmniej twierdzi). Została najprawdopodobniej wykonana operacja split payment, a ze konto posiadam w banku *** który nie mam pojęcia po co, gdy zakładałem konto firmowe z automatu utworzył również rachunek VAT, nie mam możliwości operowania środkami na tym rachunku bez zgody US. Taką mają politykę i nikogo nie interesuje to ze nie jestem na vacie.:mad:

moderacja

Złóż wniosek (na stronie biznes.gov.pl) do NUS'a i czekaj na decyzje.

Adiadi4444 napisał:
Kontrahent któremu wystawiłem rachunek, przy przelewie pomylił się i zaznaczył ze całość kwoty X ma zostać przelana na konto, w tym VAT i podał taka samą wartość (tak przynajmniej twierdzi). Została najprawdopodobniej wykonana operacja split payment, a ze konto posiadam w banku *** który nie mam pojęcia po co, gdy zakładałem konto firmowe z automatu utworzył również rachunek VAT, nie mam możliwości operowania środkami na tym rachunku bez zgody US. Taką mają politykę i nikogo nie interesuje to ze nie jestem na vacie.:mad:

moderacja

Rozumiem, że kontrahent jest VATowcem.
Zwróć mu ten przelew w taki sam sposób jak on zapłacił Tobie. Niech zapłaci , prawidłowo drugi raz a kasę z Twojego przelewu, ze swojego rachunku VAT, wykorzysta na płatności czynnym podatnikom VAT albo na zapłatę do Urzędu Skarbowego. Bujanie się z Naczelnikiem Urzędu Skarbowego zajmie Ci mnóstwo czasu.
***mod***

Ja proponuję złożyć wniosek o uwolnieniu środków.

Powrót