uwzględniona apelacja

• Autor wątku Autor wątku waldi.32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldi.32

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam po raz kojejny.Mam pytanko,napisałem odwołanie od wyroku w sprawie zarządzenia wykonania kary.Zostało ono uwzględnione i za tydzień mam sprawę w sądzie penitencjarnym-odwoławczą w sprawie zarządzenia wykonania kary.Jeśli ktoś wie jak wygląda taka rozprawa,to proszę o pomoc.:(
Nie wiem czego mam się spodziewać,co mówić,czy bez adwokata jestem przegrany i jakie mam szanse na zmianę wyroku skoro było to obligatoryjne odwieszenie kary?Proszę o pilną odpowiedź.Dzięki!

Jeśli rzeczywiście były podstawy do obligatoryjnego zarządzenia wykonania kary i Sąd nie popełnił jakiegoś grubego błędu proceduralnego (np. nie zawiadamiając Cię o posiedzeniu Sądu w I instancji itp.) to zapewne zaskarżone postanowienie będzie utrzymane w mocy.

Na posiedzeniu Sądu Odwoławczego (bo rozumiem, że tam jest obecnie sprawa), będziesz mógł po prostu przedstawić swoje argumenty. Jeśli są trafne to obecność adwokata nie jest konieczna.

To po co ta cała farsa z posiedzeniem odwoławczym w sądzie?Przecież wiedzą jakie mam argumenty i mogli mi nie uznać odwołania.

Z tego co piszesz wynika że jeszcze nie podejmowano decyzji czy Ci uznać zażalenie, czy nie. Na razie zostało ono po prostu przyjęte do rozpoznania i przekazane do Sądu, który ma je rozpoznać. Dopiero Sąd II instancji oceni zażalenie i to on zadecyduje czy uznać czy nie.

W ciągu 7 dni liczonym od:
- ogłoszenia postanowienia o zarządzeniu kary jeśli strona przy tym ogłoszeniu była obecna
- doręczenia odpisu postanowienia jeśli strona przy ogłoszeniu nie była obecna.

...czy takie prawo do odwołania się przysługiwało rownież,jesli zarządzenie wykonania kary było skutkiem apelacji poszkodowanego? pierwotnie bowiem zapadł wyrok, ktory został zamieniony na prace społeczne.

To o czym piszesz teraz to nie jest zarządzenie kary.
Od wyroku drugiej instancji stronom przysługuje kasacja.Tyle że musi ona być sporządzona i podpisana przez adwokata a podstawy kasacji są mocno ograniczone.

...i pewnie też byl jakiś określony termin na sporządzenie kasacji? pomimo ograniczen, warto było podjąć proby, teraz chyba juz za późno :(

Na czym polega kasacja od wyroku?Sprawa odwoławcza w piątek podtrzymała dotychczasowy wyrok.Sędzia zaproponował abym napisał prośbę o odroczenie.Podobno kwestia finansowa jest słabym argumentem.Co mogę zrobić w tej sprawie?Zapytał czy pisałem o kasację od pierwszego wyroku.O co chodzi z tą kasacją?

Kasacja jest to nadzwyczajny środek zaskarżenia - służący stronie od wyroku Sądu II instancji (zob. art. 519 k.p.k. i następne).

Dodam jeszcze, że wniesienie kasacji nie stoi na przeszkodzie wykonanie kary.

Trochę nie rozumiem,tego o co chodzi z tą kasacją wyroku.Czy mam prawo ją wnieść jeżeli został podtrzymany wyrok I instancji?Także, czy sprawa w której wyrok jest prawomocny może zostać zaskarżona czy też ponownie rozpatrzona?

Przy wnoszeniu kasacji obowiązuje tzw. "przymus adwokacki", czyli kasację musi sporządzić i podpisać adwokat. Czyli po pierwsze należy takiego adwokata znaleźć, albo złożyć w Sądzie wniosek o wyznaczenie obrońcy z urzędu do wniesienia kasacji. A resztę już ówobrońca wytłumaczy.

To w takim razie co daje owa kasacja skoro nie gwarantuje zaniechania wykonania kary?Czy chodzi tutaj tylko o "walkę z czasem"?

Sąd Najwyższy może wstrzymać wykonanie kary, ale nie jest to obligatoryjne.
Co daje kasacja? Szansę na to że sprawa będzie rozpoznana po raz trzeci i być może w dalszej konsekwencji dojdzie do zmiany skarżonego rozstrzygnięcia.

Powrót