U
uadamskiego
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam,
Od pewnego czasu przymierzam się, aby spróbować otrzymać pomoc materialną w postaci zwolnienia z czesnego ze względu na trudną sytuację materialną. O zwolnienie chcę ubiegać się w 2 roku studiów (obecnie kończę 1). Niestety, ze względu na uprzednie skreślenia z listy studentów (przez nie płacenie czesnych, przez co ominął mnie egzamin) będę mieć wpis warunkowy z jednego przedmiotu. Niestety moja uczelnia wymyśliła, że pomoc materialna w tej postaci będzie zależała nie tylko od samej sytuacji materialnej, ale i... wyników w nauce. A ze względu na wpis warunkowy za niepłacenie czesnych obawiam się, że pomocy takiej nie uzyskam.
Pytanie główne jest następujące: czy uczelnia ma prawo uzależniać przyznanie pomocy materialnej od wyników w nauce?
Pozdrawiam.
Od pewnego czasu przymierzam się, aby spróbować otrzymać pomoc materialną w postaci zwolnienia z czesnego ze względu na trudną sytuację materialną. O zwolnienie chcę ubiegać się w 2 roku studiów (obecnie kończę 1). Niestety, ze względu na uprzednie skreślenia z listy studentów (przez nie płacenie czesnych, przez co ominął mnie egzamin) będę mieć wpis warunkowy z jednego przedmiotu. Niestety moja uczelnia wymyśliła, że pomoc materialna w tej postaci będzie zależała nie tylko od samej sytuacji materialnej, ale i... wyników w nauce. A ze względu na wpis warunkowy za niepłacenie czesnych obawiam się, że pomocy takiej nie uzyskam.
Student lub doktorant może ubiegać się o zwolnienie z części lub całości opłat wraz z naliczonymi odsetkami, jeżeli znalazł się w trudnej sytuacji materialnej lub zaistniały zdarzenia losowe powodujące przejściową trudną sytuację materialną studenta.
Pracownik kwestury nie dokonuje korekty należności wraz z odsetkami w module płatności w systemie USOS lecz przypisuje określoną w decyzji dziekana wpłatę z rezerwy, o której mowa w ust. 15. uwzględniającą w/w naliczone odsetki. Zwolnienie z powodu trudnej sytuacji materialnej lub zaistniałych zdarzeń losowych powodujących przejściową trudną sytuację materialną studenta ma charakter pomocy materialnej i nie stanowi przychodu podlegającego opodatkowaniu.
Zwolnienie z powodów wymienionych w ust. 7 nie przysługuje studentom powtarzającym rok studiów lub przedmiot oraz studentom osiągającym wyniki w nauce poniżej średniej 3,00 w poprzednim roku studiów.
Pytanie główne jest następujące: czy uczelnia ma prawo uzależniać przyznanie pomocy materialnej od wyników w nauce?
Pozdrawiam.