Uzasadnienie postanowienia - brak sprawy na wykazie spraw

• Autor wątku Autor wątku nesiasps
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nesiasps

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Dzień dobry- mam pytanie a w Sądzie nie uzyskałem odpowiedzi - stawiłem się na sprawę (odczytanie postanowienia w sprawie służebności) 10 minut przed czasem zgodnie z zaleceniami covidowymi - okazało się, że mojej sprawy nie ma na wykazie spraw sądowych i trwało wyjaśnienie sytuacji około 15 minut - po tym czasie okazało się, że pomimo braku sprawy na wokandzie (również obecnie do dzisiaj jej nie umieszczono)sprawa odbyła się i dzięki opóźnieniu poprzedniej - mogłem usłyszeć odczytane postanowienie. Złożyłem wniosek o uzasadnienie z przesłaniem na adres- mija dwa tygodnie i nic nie otrzymałem - czy Sąd ma termin /czy nie jest on obligatoryjny/ na dostarczenie uzasadnienia oraz czy to, że pomimo nie umieszczenia sprawy na wokandzie odczytanie się jednak odbyło to ma to jakieś znaczenie (czy jest to dozwolone)?

Z tym brakiem sprawy na wokandzie to pewnie jakiś błąd w sekretariacie, czy coś w tym stylu. Najważniejsze dla pana, że postanowienie zostało wydane. Jeżeli jest to postanowienie kończące, które "zamyka" sprawę, to sąd ma dwa tygodnie na sporządzenie uzasadnienia. Decyduje tu data przedłożenia wniosku o uzasadnienie do sędziego prowadzącego sprawę. Więc proszę o cierpliwość:)

Dziękuję za odpowiedź.

koźmin napisał:
Z tym brakiem sprawy na wokandzie to pewnie jakiś błąd w sekretariacie, czy coś w tym stylu. Najważniejsze dla pana, że postanowienie zostało wydane. Jeżeli jest to postanowienie kończące, które "zamyka" sprawę, to sąd ma dwa tygodnie na sporządzenie uzasadnienia. Decyduje tu data przedłożenia wniosku o uzasadnienie do sędziego prowadzącego sprawę. Więc proszę o cierpliwość:)
Weź pod uwagę, że nawet jeśli sędzia sporządzi uzasadnienie, to jeszcze sekretariat musi to wysłać, więc kolejny miesiąc...

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

To dziwne te prawo, dwa tygodnie na sporządzenie i dożywocie na wysłanie - a gdy to już dotrze do mnie to jest również podobnie czyli tydzień na sporządzenie apelacji i miesiąc żeby to na pocztę zanieść czy 7 dni od otrzymania do dostarczenia do sekretariatu sądu?

To są efekty zbyt małej liczby urzędników. Ciągle dokłada się obowiązków, a etaty się zabiera. Sąd to nie tylko sędziowie,. Ale ma innych osób, które potem wszystkie zarządzenia sędziów muszą wykonać. Jak otrzymasz uzasadnienie, to masz 14 dni na złożenie apelacji.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Powrót