uzasadnienie sądu

• Autor wątku Autor wątku arsenal19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arsenal19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
zkladalem odwolanie do sadu bo zus nie przznal mi renty juz po rozprawie dlugo czekalem na usazadnienie i dzisaj dostalem i 1 punkcie sad kieeruje sprawe do zusu a 2- umarza sprawe. co to dokladnoe oznsacza? kolejne komisjie lekarskie? do dobra ogolnie dezyja dla mnie czy nie bardzo?

A nie byłeś na rozprawie?? Tam wszystko było tłumaczone.

nie nie bylem. ale przeciez mam pismo i wszytko wiec pytam co to oznacza?

arsenal19 napisał:
1 punkcie sad kieeruje sprawe do zusu a 2- umarza sprawe.
Po pierwsze - to nie jest żadne uzasadnienie.
A po drugie - proszę napisać dokładnie treści sentencji tego orzeczenia.

1-uchylic zazskarzona decyzjie i przekazac sprawe do rozpoznania organowi rentowemu.
2-umorzyc postepowanie

Zapewne posiadasz jedynie odpis wyroku. Nie załapałeś się pewnie na termin złożenia wniosku o uzasadnienie wyroku.
W tej sytuacji niewiele można powiedzieć, co sąd miał na myśli.

powtarzam poraz kolejny ze ma cale usazadnienie wyroku!!!!!!!!!ale zawiewra ona 3 sytrony wiec nie moge tego calewgo napisac na forum!!! ale chodzi mi o te 2 punkty ktotre sa wazne a nie rozumiem meritum tego wyroku? czy teraz zus wysle mnie ponownie na komisjie>? rozumiem ze skoro sad "uchylil zskarzomna decyzjie" czyli przyznal mi racjie???

Nie przyznał Ci racji tylko znalazł jakieś uchybienia w decyzji zusu i dlatego skierował mu tę sprawę do ponownego rozpatrzenia. Jak już dokładnie przeczytasz te 3 strony to znajdziesz czemu, zgodnie z zaleceniami sądu, zus ma się ponownie przyjrzeć. Być może ponowne badania nie są konieczne. W tej chwili tak jakby nie było odmownej decyzji zusu, ale to nie znaczy że sąd uznał,że renta Ci się należy. Zus ma ponownie rozpatrzyć Twój wniosek eliminując uchybienia, na które wskazał sąd.

aha dziekuje za odpowiedz:)a czy zus moze w ogole nie badajac mnie ponownie stwierdzic sobie ze renta dalej mi sie nie nalezy i tyle? czy jest zoobowiazany do czegos? bedzie mozna potem dalej sie odowlywac do sadu?

ZUS zobowiązany jest do tego żeby starannie rozpatrzyć, przeanalizować, uzupełnić i wyjaśnić te wątpliwości, nieprawidłowości czy braki, na których istnienie przy wydawaniu decyzji zwrócił mu uwagę sąd. W wyniku ponownego rozpatrzenia sprawy zus wyda kolejną decyzję, od której przysługuje Ci normalnie prawdo odwołania - na identycznych zasadach jak od tej pierwszej decyzji, od której się odwołałeś i którą sąd uchylił.

Powrót