Uzasadnienie wyroku

• Autor wątku Autor wątku kciuki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kciuki

Użytkownik
Odpowiedzi
155
Kiedy mogę wystąpić o sporządzenie uzasadnienia wyroku i doręczenie go mi wraz z wyrokiem do Sądu Okręgowego w sprawie emerytury ,jeśli w części dotyczączej złego naliczenia renty( a potem emerytury) Sąd odwołania mojego nie uznał a w części nieprzeliczenia emerytury na wniosek z 2006r ma odesłać sprawę do ZUS argumentując ,że nie jest to sprawą Sądu.

Wnosi się o to na rozprawie lub w ciągu 7 dni od wydania wyroku.

I jeszcze jedno .
Sędzia o ile dobrze pamiętam w uzasadnieniu wyroku przyznał ,że:
1)owszem były pomyłki w wyliczeniu mi renty, lata 90 to inna EPOKA i gdybym obecnie wliczała ten rok do 10 lub 20 potrzebnych do wyliczenia emerytury to by uznał mój punkt widzenia ale w odniesieniu do lat 90 -NIE UZNAJE
2) Sąd nie jest od przeliczania emerytur na podstawie pomyłek i niezałatwionego wniosku z 2006r i odsyła moje dokumenty do ZUS .
Pełnomocnik twierdzi ,że powinnam czekać z wnioskiem o uzasadnienie wyroku do czasu postanowień ZUS odnośnie punktu 2).
Ale ja martwię się ,że wtedy przepadnie mi możliwość apelacji do Sądu wyższej instancji w punkcie 1)
Czy mam rację? Pozostał mi tylko poniedziałek na wniesienie wniosku o uzasadnienie wyroku więc prosę o doradę.

Powrót