Uzasadniony brak maski czy sklep może nie wpuścić?

• Autor wątku Autor wątku szymon1051
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

szymon1051

Użytkownik
Odpowiedzi
270
Jak mam uzasadniony brak maski. Czy firma, np bank, sklep, drogeria itp może mi odmówić wejścia do nich i zrobienia zakupów lub innej czynności po jaką przyszedłem?

Takie firmy chyba mogą odmówić współpracy i np nie wpuścić na ich teren lub odmówić obsługi.

Co masz na myśli pisząc:
,,mam uzasadniony brak maski"?

Odpowiedz na zadane pytanie zamiast przytaczać przepis.
Ewentualnie jak dobrze zrozumiałem, posiadasz stosowne zaświadczenie ?
Tak przynajmniej zrozumiałem z poniższego;
szymon1051 napisał:
jak ma się zaświadczenie lub orzeczenie że nie można nosić.

Ostatnia edycja:
Przecież to jest odpowiedz, na zadane pytanie co znaczy "uzasadniony brak maski".

Skoro tak wiesz co wynika z przepisów, że je cytujesz nawet zamiast odpowiedzieć na pytanie, to sam sobie odpowiedz też na swoje pytania. Wszystko masz zawarte w przepisach.

We wspomnianych przepisach nic nie piszę czy sklep może mi odmówić wejścia na jego teren lub sprzedaży. Pisze tylko że nie muszę zakładać maski.

Dalej brak jednoznacznej odpowiedzi, posiadasz stosowne zaświadczenie, czy nie ?

Tak, mam takie orzeczenie. Czy coś to zmienia w pytaniu? Czy jak ktoś ma takie orzeczenie lub zaświadczenie to może nie zostać wpuszczony do sklepu? Nie mogę się zapytać jak bym nie miał takiego zaświadczenia czy orzeczenia 🤔?

Nie muszę podawać. Nie jest to konieczne do odpowiedzi na pytanie z tematu. Skąd wiesz że 15 min?

szymon1051 napisał:
Nie muszę podawać
Oczywiście, że nie. Jednak forum prawne jest po to, aby pomagać ludziom potrzebującym takowej pomocy, nie "kozakom" chcącym się pokazać jakie to mają prawa. Zatem skoro nic nie wskazuje na to, że pomocy potrzebujesz, temat zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót