Uznana gwarancja na laptopa / wymiana na nowy czy zwrot gotówki

• Autor wątku Autor wątku ryuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ryuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam serdecznie. Uznano mi gwarancję na laptopa i niby mam dostać nowy egzemplarz. Czy mam prawo odmówić i poprosić o zwrot gotówki? I drugie pytanie. Co zrobić gdy nie ma już takiego samego modelu o identycznych parametrach i sklep zaoferuje mi np inny model który mnie nie interesuje. Mogę zażądać zwrotu gotówki? Pozdrawiam

ryuk napisał:
Uznano mi gwarancję
Jesli to była gwarancja to gwarant ustala warunki owej gwarancji i jest ona dobrowolna.
gdyby pan reklamował na podstawie starej ustawy np. to wybór świadczenia leżałby po pana stronie.
To tak w skrócie.Duuużym.

Ok dziękuje za odpowiedź. A od kiedy jest ta "nowa" ustawa?

25.12.2014
Ps. w nowej zresztą też to konsument dokonuje wyboru:wink:

Czyli jednak ja mam możliwość wyboru nowy sprzęt czy pieniążki? Jaki to numer ustawy, paragraf itd.? Z góry dzięki

ryuk napisał:
Czyli jednak ja mam możliwość wyboru nowy sprzęt czy pieniążki?
jeszcze raz,bo widze że ciągle jesteśmy w ciemnym tunelu niezrozumienia....
Napisał pan,ze reklamował pan z gwarancji - czyli oddzielnego dokumentu wydanego przez producenta, sprzedawce określajacego warunki gwarancji- tym samym wiazą pana warunki tej gwarancji, które ustala gwarant! Jesli tam nie ma nic o zwrocie srodków tylko jest wymiana to lipa.
Innym typem jest złozenie reklamacji na podtsawie niezgodnosci towaru z umowa (stara ustawa) lub rekojmi (nowa ustawa).

Powrót