uznanie dziecka

• Autor wątku Autor wątku DOMEK1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DOMEK1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
ostatnio przeczytałam w gazecie, że jak ojciec (nie mąż) nie uzna dziecka przez rok to traci do niego prawa. Czy to prawda?

Moje dziecko ma 1,5 roku, ja jestem panną. Dziecko jest nie uznane przez ojca (w akcie urodzenia jest tylko moje nazwisko). Jednak płacił na nie pieniądze co miesiąc. Chciałabym wiedzieć, co teraz może zrobić ojciec dziecka (czy np. złożyć wniosek do sądu o uznanie dziecka). Zaznaczam, że ja nie tego nie chce, ponieważ on teraz wyszedł z aresztu i my już nie jesteśmy razem od 2 lat (poszedł siedzieć jak byłam w ciaży). Nie chce zeby miał do niego jakieś prawa.
dziękuję za odpowiedzi

[cytat:19jcea9p]ostatnio przeczytałam w gazecie, że jak ojciec (nie mąż) nie uzna dziecka przez rok to traci do niego prawa. Czy to prawda?[/cytat:19jcea9p]

Szerze mówiąc to pierwsze słyszę. Jedynym ograniczeniem jakie występuje w KRO, jest to że nie można uznać dziecka zmarłego.

Wydaje mi się, że używa Pani tutaj złej aparatury pojęciowej. Myślę, że chodzi tutaj Pani o ustalenie ojcostwa, a nie uznanie dziecka. Uznanie dziecka nie może nastąpić bez zgody matki dziecka i ewentualnie dziecka, gdy osiągnie ono pełnoletność.

[cytat:19jcea9p]Chciałabym wiedzieć, co teraz może zrobić ojciec dziecka (czy np. złożyć wniosek do sądu o uznanie dziecka).
[/cytat:19jcea9p]
Ojciec może co najwyżej wytoczyć powództwo o ustalenie ojcostwa. Stanowi to art. 84 kro

[lex:19jcea9p]Art. 84. (53) § 1. Sądowego ustalenia ojcostwa może żądać dziecko, jego matka oraz domniemany ojciec dziecka. Jednakże matka ani domniemany ojciec nie mogą wystąpić z takim żądaniem po śmierci dziecka lub po osiągnięciu przez nie pełnoletności.
§ 2. Dziecko albo matka wytacza powództwo o ustalenie ojcostwa przeciwko domniemanemu ojcu, a gdy ten nie żyje - przeciwko kuratorowi ustanowionemu przez sąd opiekuńczy.
§ 3. Domniemany ojciec dziecka wytacza powództwo o ustalenie ojcostwa przeciwko dziecku i matce, a gdy matka nie żyje - przeciwko dziecku.
§ 4. W razie śmierci dziecka, które było powodem w sprawie o ustalenie ojcostwa, ustalenia mogą dochodzić jego zstępni.[/lex:19jcea9p]

dzięki

dzięki, też wydawało mi się, że to dziwne co napisali w tej gazecie
pozdrawiam

dzięki

dzięki, też wydawało mi się, że to dziwne co napisali w tej gazecie
pozdrawiam

Powrót