Uznanie dziecka

• Autor wątku Autor wątku morgaine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morgaine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dzień dobry!
Jestem mężatką jednak od dwóch lat żyję z mężem w separacji. Mieszkam w Niemczech, on wyprowadził się do Polski, tam założył rodzinę. Prawie rok temu złożyłam wniosek o rozwód w niemieckim sądzie (mąż utrudnia sprawę dlatego ciągnie się to niemiłosiernie). Mam nowego partnera i jestem w ciąży. Separacji z mężem nie przeprowadzałam sądownie gdyż z tego co się zorientowałam w Niemczech nie jest to konieczne - mam jego wymeldowanie z mieszkania, zmieniłam klasę podatkową, zgłosiłam fakt do JA gdyż mamy wspólne dziecko.
Moje pytanie jest takie czy dziecko, które mam z partnerem będzie zmuszone do noszenia nazwiska męża i uznane za jego czy też mogę bez problemu podać jako ojca partnera i będzie to prawnie uznane? Wg polskiego prawa powinno minąć 300 dni od sądownej separacji, ale takiej na terenie Niemiec się nie przeprowadza, czy w związku z tym zostanie uznana separacja faktyczna? Gdzie i kiedy mogę coś takiego załatwić? Tzn, czy mogę podać ojca dziecka np. w Konsulacie i czy mogę to zrobić przed porodem czy muszę w USC w Polsce?

Powrót