Uznanie obywatelstwa z pochodzenia

• Autor wątku Autor wątku dar2219
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dar2219

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam od 3 lat mieszkam w Niemczech i chciałem sobie uznać sobie obywatelstwo po mojej babci która urodziła sie w Niemczech tzn w Bytomiu ale wtedy to było Niemieckie miasto a w latach 80tych wyjechała też do Niemiec i tutaj zmarła. Pytałem w Landrasamcie i urzednik stwierdzil ze tylko moge po 8 latach przez zasiedlenie lub jak wyjde za Niemke inaczej nie moge. Gdzie moge zlozyc wniosek i czy w ogole mam szanse?

Temat byl walkowany x-razy. Nie ma czegos takiego jako obywatelstwo "po babci" czy "po dziadku". Obywatelstwo mozna odziedziczyc tylko po rodzicu. Wiec najpierw trzeba stwierdzic, czy dziecko twojej babci (= twoj ojciec lub twoja matka) teoretycznie mialby/mialaby prawo do odziedziczenia obywatelstwa.
Ale jesli obywatelstwo miala swego czasu tylko babcia i jej dziecko bylo slubne, to szans na obywatelstwo nie ma, bo swego czasu obywatelstwo mozna bylo dziedziczyc tylko po linii meskiej.
Byles w Landratsamcie, to chyba ci urzednik po analizie sytuacji udzielil prawidlowej informacji

Powrót