Uznanie polskich dyplomow a posiadanie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku m.kader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.kader

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,

Chcialabym sobie ulatwic, przyspieszyc procedury uznania polskich dyplomow. Mieszkam w DE od 1,5 roku, niedawno otrzymałam obywatelstwo niemieckie po mamie, ktorej ojciec mial przynaleznosc narodowa niemiecka ( dziadek i mama urodzeni w prusach zach.).
Spotkalam sie z info, ze Spaetausidler moga automatycznie nostryfikowac swoje dyplomy, ale pytanie czy ja ''mieszcze'' sie w pojeciu Spaetausidler i ewentualnie w jaki sposob moge otrzymac odpowiedni dokument o tym zaswiadczajacy.
Pani u urzedzie pracy poinformowala mnie, ze poniewaz ukonczylam studia przed wejsciem PL do uni, moze byc problem z pelnym uznaniem moich dyplomow.
Chcialam sie w tej sprawie poinformowac, ale poki co odsylaja mnie od jonasza do kajfasza.

serdczenie dziekuje za wszelka pomoc

Obywatelstwo nie ma nic wspolnego ze statusem Spätaussiedler i tego statusu na 99,99% nie dostaniesz, od roku 1992 on jest praktycznie nieprzydzielanym osobom pochodzacym z Polski (poza sporadycznymi przypadkami, pod tore nie podpadasz).

O nostryfikacji dyplomow nie decyduje urzad pracy. W zeszlym roku bodajze rzad federalny wydal ustawe ulatwiajaca procedury nostryfikacji dyplomow, rzuc okiem na stronie ministerstwa oswiaty twojego landu, to znajdziesz wiarygodne zrodlo.

Poza tym Polska i Niemcy w latach 90-tych zawarly porozumienie o ekwiwalencji w szkolnictwie wyzszych, tam jest aneks uczelni w Polsce, ktore generalnie sa uznawane (sa to glownie panstwowe uczelnie a nie jakies szemrane prywatne szkoly wyzsze, ktorych w Polsce powstalo w ostatnich latach tyle, co grzybow po deszczu). Tresc tej umowy po polsku znajdziesz przez google

http://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2013_05/613540b8811c779b959d92c9403f04a5.pdf

Ostatnia edycja:
aha,

właśnie....magisterium i podyplomowke mam z Uniwerku ( jest na liscie, uffff ) ale licencjat z wyzszej, prywatnej szkoly chodz uwazam, ze nie z szemranej:rolleyes:

i co z tym fantem zrobia niemcy?

Uznawanie dotyczy generalnie najwyzszych osiagnietych dyplomow, a nie ich szczebli posrednich.

Musisz sie zwrocic z oficjalnym wnioskiem o uznanie do wlasciwej komorki w twoim landzie i zobaczysz, co z tego wyniknie

jeszcze jedno pytanie do Ciebie Pogodniak, jesli mozna.

jakie sa te specyficzne uwarunkowania dla otrzymania statutu speatausidler? moze jednak mam jakies szanse?

Nie masz szans, bo
a) to trzeba robic przed wyjazdem do Niemiec
b) po zawarciu polsko-niemieckiego traktatu z poczatku lat 90-tych o dobrym sasiedztwie i formalnym uznaniu mniejszosci niemieckiej w Polsce przepisy niemieckie wychodza z zalozenia, ze na osoby pochodzenia niemieckiego z Polski nie wywiera sie juz presji przesiedlenczej (Vertreibungsdruck) i dlatego o status przesiedlenca tylko w wyjatkowych przypadkach moga starac sie osoby, ktore cierpia dzis nadal w wyniku dyskryminacji z lat sprzed podpisania tej umowy. A tego praktycznie nikt nie jest w stanie udowodnic, szczegolnie mloda osoba.

Ostatnia edycja:
w swietle tego co napisales, to faktycznie.......nie ma czym sobie glowy zaprzatac.
jeszcze raz dzieki za porady.

Powrót