Uznanie syna

• Autor wątku Autor wątku oslu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oslu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dobry wieczór,
Moje pytanie dotyczy tzw. procesu legitymacji w Niemczech. Państwa odpowiedź rozwiałaby moje wszelkie wątpliwości.
Mój pradziadek urodził się nieślubnie w 1914r., jego rodzice zawarli związek małżeński dopiero dwa lata później (powód to najprawdopodobniej wojna). Na akcie urodzenia mojego pradziadka wpisany jest ojciec, a pradziadek otrzymał jego nazwisko.
Czy zawarcie związku małżeńskiego po narodzinach dziecka jest już tym procesem "legitymacji", czy potrzebne były jeszcze jakieś dokumenty? Akt urodzenia z nazwiskiem ojca potwierdza "uznanie" mojego pradziadka?

Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. Z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

Jeśli dziecko urodziło się przed zawarciem małżeństwa przez jego matkę z biołogicznym ojcem tego dziecka, to zawarcie małżeństwa przez jego rodziów nie oznaczało wówczas, rok 1914, (BGB=niem. kodeks cywilny, § 1592 i nast.BGB), i nie oznacza także dziś, automatycznej "legitymizacji" dziecka, jako dziecka małżeńskiego. Jeśli zatem Twój pradziadek, ur. w 1914 roku, w swojej metryce urodzenia jako ojca wpisanego ma męża swojej matki i nosił jego nazwisko, mimo, że w chwili jego urodzenia jego rodzice nie byli jeszcze małżeństwem, to albo jego ojciec (czyli pra-pradziadek) uznał swoje ojcostwo jeszcze przed zawarciem małżeństwa z praprababcią albo uczynił to dopiero po zawarciu małżeństwa. Jeśliby tego nie uczynił, to samo zawarcie małżeństwa nie oznaczałoby automatycznie uznania ojcostwa i legitymizacji dziecka. Niezbędny był dodatkowy akt, a mianowicie uznanie ojcostwa w przepisanej wówczas formie (oświadczenie przed urzędnikiem stanu cywilnego); także już po zawarciu małżeństwa z matką dziecka, jeśli nie uczynił tego przed zwarciem małżeństwa.

Ostatnia edycja:
Bardzo serdecznie dziękuję Panu za odpowiedź. Wiem już teraz na czym stoję. Pozwolę sobie jeszcze dopytać, bo cała sprawa toczy się wokół niemieckiego obywatelstwa. Ma je moja mama (od 1991) i jej ojciec (mój dziadek), ale dopiero teraz, przy wyrabianiu papierów dla mnie, BVA ma zastrzeżenia i doszukał się nieślubnego urodzenia pradziadka. Urzędniczka z Gießen, z BVA, prosiła koniecznie o akt ślubu, który udało nam się znaleźć w diecezjalnym archiwum. Wysłałem akt urodzenia pradziadka i akt ślubu jego rodziców. Pytanie czy tyle wystarczy, czy jest potrzebny ten dokument, o którym Pan mówi? Znajdę go w odpowiednim USC? Jaka byłaby niemiecka nazwa tego dokumentu?

Pozdrawiam serdecznie

Wzmianka o uznaniu dziecka przez ojca powinna znajdować się w tym niemieckim urzędzie stanu cywilnego, w którym sporządzony został akt urodzenia (Geburtsurkunde). Wzmianka o uznaniu dziecka powinna wynikać z zupełnego aktu urodzenia. Takie przepisy obowiązywały już przed I WS. Sugeruję, aby napisać do tego niemieckiego urzędu stanu cywilnego i poprosić o przesłanie odpisu zupełnego aktu urodzenia pradziadka lub o wyjaśnienie, czy ten urząd posiada jeszcze dokumenty dot. uznania dziecka.

Jeszcze raz bardzo Panu dziękuję!
Pozdrawiam serdecznie

Powrót