uznanie wierzytelnosci informowanie o wierzytelności kogos innego

• Autor wątku Autor wątku Tomek1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam pytanie:
Czy informowanie o swoim zadłużeniu skierowane do Urzędu Skarbowego mogą być użyte przeciwko mnie przez firmę windykacyjną (jeśli firma windykacyjna wejdzie w ich posiadanie, np. otrzyma w jakiś sposób te informacje od Urzędu Skarbowego), konkretnie czy mogą być wykorzystane do stwierdzenia że uznałem wierzytelność?

Ostatnia edycja:
Może jeszcze spytam dodatkowo czy np. próba uchylenia się od skutków prawnych braku złożenia oświadczenia woli o nabycie spadku (sprawa toczyła się w Sadzie) może być potraktowana przez wierzyciela jako przyznanie się do długu? Dodam ze wierzyciel nie był strona w tym postępowaniu.

Czy rozumiem dobrze że wierzyciel może wykorzystać tylko te informacje które ja mu dostarczyłem?

Wiem ze definicja uznania brzmi: 'Uznanie długu - czynność dłużnika dokonana wobec wierzyciela, z której wynika chęć zapłaty długu'

Tylko mam problem z tym fragmentem 'wobec wierzyciela'

Jestem bardzo wdzięczny z pomoc

Takie oświadczenie wiedzy, zaadresowane do innego podmiotu niż wierzyciel - tylko wtedy może wywołać skutek w postaci przerwania biegu przedawnienia - jeśli wolą dłużnika było aby dotarło one do uprawnionego.

Powrót