Uznanie wyroku Sadu Niemieckiego w Polsce i egzekucja

• Autor wątku Autor wątku jola44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jola44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
W 2005 roku Sąd Niemiecki wydał wyrok w którym przyznał pewną kwotę Euro do wypłaty za godziny nadliczbowe przez firmę polską w której pracował mój mąż. Egzekucja na terenie Niemiec nie była skuteczna. Czy można uznać ten wyrok w Polsce i w Polsce przeprowadzić jego egzekucję. Firma ta na terenie Niemiec zwinęła działalność, natomiast w Polsce nadal działa i dobrze sie ma. Sprawa była słynna w 2004 r.i była prowadzona przez Niemieckie Związki Zawodowe. Proszę o pomoc i ewentualnie namiary na Adwokatów, którzy poprowadzili by te sprawy. Jest ich kilka takich samych.

Jeżeli zapadł wyrok w Niemczech, to wystarczy złożyć w Polsce w Sądzie Okręgowym wniosek o stwierdzenie wykonalności wyroku na podstawie Rozporządzenia 44/2001, a następnie wniosek o nadanie mu klauzuli wykonalności i z tym udać się do komornika.

Właściwy jest sąd siedziby dłużnika lub miejsca, gdzie ma być prowadzona egzekucja. Opłata sądowa w Polsce 300 zł. Sprawa w I instancji toczy się bez udziału dłużnika.

Koniecznym załącznikiem do wniosku jest odpis wyroku sądu niemieckiego i zaświadczenie o jego wykonalności na formularzu stanowiącym załącznik nr V do tego rozporządzenia. Te dokumenty należy uzyskać z sądu niemieckiego przed złożeniem wniosku w Polsce.

Forum nie służy pośrednictwu w poszukiwaniu adwokatów / radców prawnych.

Nauzicaa napisał:
Jeżeli zapadł wyrok w Niemczech, to wystarczy złożyć w Polsce w Sądzie Okręgowym wniosek o stwierdzenie wykonalności wyroku na podstawie Rozporządzenia 44/2001,quote]
Dziękuję za informacje i proszę o podanie dokładnie aktu prawnego.
Z tego co wiem to reguluje to Kodeks Postępowania Cywilnego Dz. U. z 1964 r. Nr 43 poz. 296. Księga Trzecia Art od 1145 do 1153 (2)

Jola: nie, nie reguluje tego Kodeks postępowania cywilnego, albowiem przepisy Unii Europejskiej mają tu pierwszeństwo.

Dokładny akt prawny to: Rozporządzenie Rady WE NR 44/2001 z dnia 22 grudnia 2000 r. w sprawie jurysdykcji i uznawania orzeczeń sądowych oraz ich wykonywania w sprawach cywilnych i handlowych.

Jest np. tutaj:

http://www.ms.gov.pl/ue/ue_44_2001.php

Wielkie dzieki za informacje. Mam też dalsze watpliwości.
Czy z wnioskiem o odpis wyroku i zaświadczenie o jego wykonalności zwracam sie do tego Sądu, który wydał wyrok czy może do jakiegoś innego Sądu?
Czy wystarczy mi 1 egzemplarz tych dokumentów?. Bo bedę potrzebować do Sądu Okregowego do wniosku o stwierdzenie wykonalności i chyba do wniosku o nadanie klauzuli wykonalności - czy to w tym samym Sądzie Okręgowym załatwiam czy może w innym?.
Mam też pytanie czy poza kosztami tłumaczenia, 300 zł Opłaty sądowej i ewntualnie prawnika nie bedzie dalszych kosztów?
Czy sprawdzajac Numer KRS w internecie można powiedzieć, że jest wiarygodny - to znaczy aktualny?
Dzięki z góry za wszystko i tak dużą pomoc. :help:

1. Niekoniecznie :) Jaki sąd wydał wyrok i czy była apelacja?
2. Klauzula w tym samym sądzie okręgowym, więc jeden komplet powinien wystarczyć.
3. Nie powinno być innych kosztów.
4. W wyszukiwarce Ministerstwa Sprawiedliwości są z tego co wiem aktualne dane.

Wyrok ostateczny wydał Sąd Pracy w Gotingen. Egzekucja komornika na terenie Niemiec była bezskuteczna - Pracodawca zwinął całą działalność w Niemczech i wrócił do Polski. W lipcu minie 3 lata od wydania wyroku.
Dzięki za szybką odpowiedź. W poniedziałek wysyłam do Sądu Niemieckiego wniosek i przygotowuję się do pisania wniosku do Sadu Okręgowego w Polsce.

Wydaje mi się, iż do tego samego sądu, ale nie mam 100% pewności - nie znam się na Arbeitsgerichtsbarkeit.

Dziękuję i pozdrawiam.

Witaj i jak dałaś radę ? Udało ci się egzekucję przeprowadzić ?

Powrót