uznanie zagraniecznego wyroku orzekającego rozwód

• Autor wątku Autor wątku impossible
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

impossible

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Witam,
W USA zapadł prawomocny wyrok orzekający mój rozwód z mężem.Mąż ma obywatelstwo polskie i amerykańskie. Wyrok zapadł zaocznie. O przebiegu sprawy praktycznie nie byłam informowana a jak otrzymywałam dokumenty to były one bez tłumaczenia. Niedawno otrzymałam wniosek o uznanie wyroku sądu zagranicznego orzekającego rozwód w celu umiejscowienie w Polskim urzędzie stanu cywilnego aktu małżeństwa zawartego w USA. Czy mój mąż z punktu widzenia prawa polskiego jest bigamistą? Czy mogę się nie zgodzić na uznanie tego orzeczenia?
Pozdrawiam

1/ Jesli rozwod w USA stal sie prawomocny, w USA jestescie rozwiedzeni.
2/ Jesli maz ponownie sie ozenil, w USA nie jest bigamista.
3/ Jesli maz ponownie sie ozenil ale nie umiejscowiliscie rozwodu, w PL jest bigamista
4/ Nie mozesz sie nie zgodzic na uznanie orzeczenia, bo sad nie bada tresci wyroku tylko to, czy bylas formalnie poinformowana o rozwodzie.
5/ Sad moze nie zgodzic sie na "rozwiedzenie" Was w PL i wtedy maz w PL dalej bedzie Twym mezem, a w USA juz nie.

Skoro nie mogę się nie zgodzić na uznanie orzeczenia to w jakiej sytuacji ma zastosowanie art. 1148§2?

W jakim terminie i kiedy należy złożyć wniosek o ustalenie,że orzeczenie nie podlega uznaniu?

Skoro do wniosku należy dołączyć urzędowy odpis orzeczenia to gdzie mogę go uzyskać skoro orzeczenie rozwodowe nawet nie zostało mi przesłane?

impossible napisał:
Skoro nie mogę się nie zgodzić na uznanie orzeczenia to w jakiej sytuacji ma zastosowanie art. 1148§2?

W jakim terminie i kiedy należy złożyć wniosek o ustalenie,że orzeczenie nie podlega uznaniu?

Skoro do wniosku należy dołączyć urzędowy odpis orzeczenia to gdzie mogę go uzyskać skoro orzeczenie rozwodowe nawet nie zostało mi przesłane?

Jesli w USA rozwodziliscie sie, to jesli byl to rozwod na "porozumienie stron" to nie trwal dlugo. Sedzia amerykanski bada w takiej sytuacji czy zostalas prawidlowo powiadomiona, czy podpisalas papiery dobrowolnie. Skladajac formy rozwodowe ustalacie takie szczegoly jak podzial majatku i opieke nad dziecmi. Oboje sie na to zgodziliscie i wyrok sie uprawomocnil.

Zeby umiejscowic Wasz rozwod w Polsce, maz wcale nie musial skladac papierow do polskiego sadu. Od 1 lipca zeszlego roku mozna to robic bezposrednio we wlasciwych USC. Jesli Kierownik USC nie ma watpliwosci co to orzeczenia rozwodowego, umiejscowienie Waszego rozwodu zajmie chwile. Jesli sa jakies watpliwosci, sprawa trafia do sadu.

W sadzie na posiedzeniu sprawdzane jest, czy orzeczenie rozwodowe nie jest sprzeczne z polskim prawem. Tzn, czy zostalas wlasciwie powiadomiona o rozwodzie, czy nie bylas pozbawiona prawa do obrony, czy Wasze dzieci nie ucierpialy na tym itd. Jesli Sad stwierdzi, ze cos mu tam nie pasuje ( mozesz zeznawac na rozprawie lub wyznaczyc pelnomocnika) to oddali wniosek o umiejscowienie zagranicznego rozwodu i w PL dalej bedziecie malzenstwem, a w US nie. Sad nie ma jednak prawa zmieniac orzeczenia amerykanskiego.Nie moze np ustlic kwoty alimentow itp. Jest to posiedzenie o uznanie zagraniczego wyroku sadowego a nie rozwod.

Maz skladajac wniosek o uznanie rozwodu, musial podac Twoj adres na terenie Polski. Sad wysle CI informacje o dacie rozprawy. Nie jestem pewna, ale orzeczenie rozwodowe i wniosek meza tez powinien wyslac, bo jak maz skladal wniosek, to mial obowiazek dolaczyc orzeczenie wraz z tlumaczeniem przysieglym.

Jesli jednak nie jestes w posiadaniu Waszego orzeczenia rozwodowego, to proponuje isc do tego Courtu, w ktorym odbywal sie rozwod, i poprosic o kopie. Wydaja na miejscu po okazaniu dowodu tozsamosci.

W Stanach nie wysyla sie orzeczen rozwodowych, jesli rozwod byl zgodny. Dokument ten jest podpisywany przez sedziego i oddawany bezposrednio po rozprawie lub dzien pozniej. Nie tak jak w Polsce ;-(

Witam,
mam podobne pytanie - mam wyrok rozwodowy sadu najwyzszego stanu NY, czy do zlozenia wniosku o uznanie w Polsce sa mi potrzebne jeszcze jakies dodatkowe dokumnety? "zaswiadczenie" o prawomocnosci? i prosze o rozwiniecie watku "Od 1 lipca zeszlego roku mozna to robic bezposrednio we wlasciwych USC". dzieki za pomoc

Witam. mam pytanie. przeprowadziłem rozwód za granicą, żona i sąd odrzucił wniosek o uznanie wyroku sądy zagranicznego ze wzgledu na złe powiadomienie. obecnie zona zgadza sie z uznać wyrok rozwodu sądu zagranicznego. pytanie jest: czy moge złożyc ponownie wniosek o uznanie wyroku sądu zagranicznego, ew. co mogę zrobić aby mieć rozwód w polsce?

Powrót