Uzupełnienie braków formalnych

• Autor wątku Autor wątku Borys84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Borys84

Użytkownik
Odpowiedzi
392
Mój pozew został przekazany do SR z EPU po skutecznym wniesieniu sprzeciwu. Pozwany jeszcze do EPU wysłał odpowiedź na pozew w formie sprzeciwu z argumentacją co wodze po zalogowaniu się do konta w EPU. Czy uzupełniając braki poprzez wysłanie pozwu i dowodów muszę lub mogę odnosić sie do sprzeciwu czy dopiero na późniejszym etapie postępowania?

Sąd Rejonowy określi, co masz uzupełnić. Pozwany dostanie papiery i pouczenie.

Mam uzupełnić o pozew, o dziwo nie na formularzu i przedstawić dowody. Pytałem bo wydaje się bez sensu by pozwany ponownie wnosił sprzeciw i argumentację a ja bym się do niego odnosił. Ale może tak ma być.

Najwidoczniej prawnik pozwanych nie jest w temacie EPU i wysyłając do Lublina sprzeciw ujawnił całą linię obrony.

Wysyłając sprzeciw do EPU należy wskazać zarzuty. Nie trzeba uzasadniać.

Zapytam jeszcze inaczej. Czy jeśli pozwany wnosząc sprzeciw do EPU (SR Lublin) zawarł wnioski dowodowe to czy one są aktualne przed właściwym SR czy będzie je musiał ponowić gdy ja jako powód uzupełnię braki formalne o pozew i odpis pozwu dla pozwanego.

Ponadto mam pytanie o możliwy scenariusz.
Czy po przekazaniu sprawy do SR następuje ponowne rozpatrzenie i znów sąd wydaje nakaz zapłaty od którego można się odwołać czy też nie jest już to postępowanie uproszczone i odbywa się normalna rozprawa?

Powrót