Użycie do celów edukacyjnych

• Autor wątku Autor wątku mardy_bum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mardy_bum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

nie jestem do końca pewna, czy post nie powinien znaleźć się w dziale nt. prawa autorskiego, ale sprawa dotyczy strony, której oryginał znajduje się w UK, ale proszę o przeniesienie go jeśli tak uważają Administratorzy.

Mój problem polega na tym, że na ćwiczenia z Metodologii badań psychologicznych muszę przygotować małe badanie, tylko do celów edukacyjnych (pokazanie nam, jak wygląda przygotowanie planu badania, podstawy tworzenia kwestionariuszy, a przede wszystkim jak pisać raporty). Do tego badania najbardziej przysłużyłby mi się test z tej strony: ***mod***, który w oryginale występuje oczywiście w języku angielskim. Moi uczestnicy będą musieli najpierw wypełnić ten test, a potem moją ankietę, do której potrzebuję sam wynik tego testu (czyli typ osobowości, który jest zmienną w problemie badawczym). Zastanawiam się, czy nie wymaga to zgody twórców tego testu?

Poniekąd wydaje mi się, że nie powinno być z tym problemu i trochę przesadzam, ale z drugiej strony nie chcę, aby okazało się, że ktoś będzie bardzo nadgorliwy i sprawi mi z tego powodu problemy.

W Warunkach korzystania oryginalnej strony nie jest wspomniane, że nie wolno wykorzystywać ich testu do celów badań, a ponadto wskazują, że nie ponoszą odpowiedzialności za tłumaczenia ich strony na inne języki oraz decyzje podjęte przy uwzględnieniu wyników tego testu (a przynajmniej tak zrozumiałam). Dodatkowo czytałam o prawie autorskim w celach edukacyjnych w Polsce i UK i wydaje mi się, że wolno mi to zrobić, zwłaszcza, że nie przynosi to właściwie żadnych szkód twórcy (a wręcz nabija im licznik wykonanych testów).

Serdecznie proszę od odpowiedź ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
mardy_bum napisał:
... Dodatkowo czytałam o prawie autorskim w celach edukacyjnych w Polsce ...
Doczytaj zatem dokładnie kogo dotyczy ten rodzaj dozwolonego użytku.

,,Przepisem, od którego warto zaczynać sprawdzanie, czy nasze działanie mieści się w dozwolonym
użytku edukacyjnym jest art. 27 prawa autorskiego:
Instytucje naukowe i oświatowe mogą, w celach dydaktycznych lub prowadzenia
własnych badań, korzystać z rozpowszechnionych utworów w oryginale
i w tłumaczeniu oraz sporządzać w tym celu egzemplarze fragmentów
rozpowszechnionego utworu."

Jako studentka należę do instytucji naukowej, tak jak nauczyciele i uczniowie do instytucji oświatowej, tak?

mardy_bum napisał:
... Jako studentka należę do instytucji naukowej, tak jak nauczyciele i uczniowie do instytucji oświatowej, tak?
Może i należysz ale nią nie jesteś, a czy innym są nauczyciele tam zatrudnieni, a czym innym uczniowie, studenci. Ci pierwsi działając w ramach swojego zatrudnienia działają w imieniu Instytucji. Ty nie wypełniasz znamion do korzystania z owej licencji ustawowej, przynajmniej w myśl prawa polskiego.

Ostatnia edycja:
Powrót