użycie herbu miasta

• Autor wątku Autor wątku dzoker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzoker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Chciałbym, aby ktoś rozwiał moje wątpliwości, co do użycia herbu miasta jako znak wodny zdjęć publikowanych na łamach portalu informacyjno-publicystycznego. Z jednej strony "urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole" nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego, z drugiej strony urzędu publikują na swoich stronach coś takiego jak "wniosek o zgodę na użycie herbu". Kiedy taki wniosek jest potrzebny i czy mogę używać herbu w ww. sposób.
TIA

Pytanie tylko, czy podpada herb miasta pod art. 4 ustawy o prawie autorskim. Myśle, że można bronić tej tezy.
Jeśli przyjąc inną interpretacja to należy traktować taki herb jak utwór w rozumieniu prawa i użytkować go można tylko w wyznaczonych przez prawo granicach (licencje ustawowe).

Ta teza jest oczywista, ale ograniczenia w użytkowaniu herbu wyznacza art. 6 ust.1. w związku z art. 3. ust. 1. ustawy o odznakach i mundurach, który zezwala radzie jednostki samorządu terytorialnego na ustanowienie zasad korzystania z herbu, na tej podstawie są osobne uchwały i o to chodzi Urzędowi Miejskiemu. Ale nie wiem za bardzo, jaka odpowiedzialność miałaby się z tym wiązać, art. 61 § 2. Kodeksu wykroczeń stanowi ogólnie o "odznakach", jednak jego nie można interpretować w sposób rozszerzający.

Na pewno herb jest dobrem osobistym osoby prawnej i na jego komercyjne używanie trzeba mieć zezwolenie.

Powrót