użycie nazwy filmu w domenie

• Autor wątku Autor wątku climerx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

climerx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Czy mogę użyć nazwy filmu w mojej domenie internetowej? Załóżmy, że chciałbym zrobić stronę internetową o filmie "Piraci z Karaibów". Kupuję domenę pl o adresie www.piracizkaraibow.pl i tworzę o tym filmie stronę. Czy mogę to jako całość sprzedać? Czy to, że nazwa filmu jest zarejestrowanym znakiem towarowym tworzy jakąś przeszkodę?

Witaj,

co do zasady osoba posiadająca prawa ochronne z tytułu zastrzeżonego znaku towarowego posiada wyłączność na wykorzystanie tego znaku, a w szczególności do promocji i reklamy. Ponieważ użyłbyś znaku do domeny strony oznaczałoby to użycie do reklamy i promocji Twojej strony. A ponieważ byłby to ten sam rynek - właściciel praw ochronnych mógłby się zdenerwować. Ale co by zrobił - pytanie do niego...

Najprościej zamień się myślowo rolami z właścicielem praw ochronnych do znaku i zobacz co byś zrobił na jego miejscu... czyli jak szybko chwyciłbyś słuchawkę dzwoniąc po prawnika... choć może nie... ;)

To jeszcze jedno pytanko.. Czy mogę w layoucie strony (szablon strony) wykorzystać zdjęcia postaci z filmu nie pytając właściciela o zgodę?

tu są dwie kwestie:

- ogólnie wizerunek postaci nie jest chroniony prawem autorskim, więc nie ma problemu. Chyba, że postać (wizerunek) jest zarejestrowanym znakiem towarowym, wtedy to co innego.

- zdjęcie. Jeśli ma cechy utworu w świetle Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku, i jest pobrane skądś, to na jego wykorzystanie potrzebna byłaby zgoda posiadacza majątkowych praw autorskich do niego. Również potrzebna byłaby zgoda autora zdjęcia na rozpowszechnianie zdjęcia (czyli umieszczenia go na stronie) w przypadku jego opracowania (modyfikacji).

Jest jeszcze w określonych przypadkach możliwość skorzystania z prawa dozwolonego użytku chronionych utworów (czyli bez zgody właściciela praw autorskich) - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - być może mógłbyś z niego skorzystać.

Powrót