użycie nazwy zastrzeżonej

• Autor wątku Autor wątku ra74
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ra74

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Przy nazwie XYZ jest literka R w kółeczku. Może to nie ma znaczenia ale przypuszczam że samo zastrzeżenie miało miejsce w usa
Czy mogę - w znaczeniu nie będę miał roszczeń - nazwać aplikację MyXYZ, MyXyz, my-xyz itp ? Ma ona związek z tymi literkami
Przykładowo zarejestrowanych domen w różnych odmianach typu XYZ-ABCD widzę dość sporo

Na przykładzie
Prince2 - to metodyka prowadzenia projektów. Firma która ją opisała prowadzi działalność konsultingowo-szkoleniową. Na stronie PRINCE2 Foundation & PRINCE2 Practitioner Project Management Training - ILX Group plc, UK & worldwide w stopce widać że Prince2 jest nazwą zastrzeżoną
Moja aplikacja miała by wspierać wdrożenie takiej metodologii

PS Nie wiem jak się tu edytuje więc muszę dopisać nowy post

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witaj, zastrzeżenie znaku towarowego na terenie Polski sprawdza się w bazach Urzędu Patentowego - bazy polskie i międzynarodowe. Jeśli jest zastrzeżony należy sprawdzić pola ochronne - czy planowane wykorzystanie komercyjne zawiera się w tych polach.

UWAGA: Ochronie podlega nie tylko sana nazwa, ale również nazw podobne, które mogą wprowadzić w błąd potencjalnego klienta co do tożsamości firmy stosującej znak podobny.

na podanej stronie znalazłem jeden wpis w bazie MAD ale to nie ten bo dotyczy medycyny. Za to tutaj OAMI-ONLINE - CTM-ONLINE - Trade mark consultation service - Basic

są wpisy typu
XYZ-123 jakiejś tam firmy
XYZ - ten właściwy z dużą ilością klasyfikacji i opisów typu education, papier, portfele itp
ale brak słowa o aplikacjach. Nice classification jest 16, 18, 20, 41
XYZ - jakieś firmy software'owej nie związanej z tą metodologią ale ta firma ma nice classification 9 i opis
"Computer programs and software, scientific, electrical, measuring, signalling and checking (supervision) apparatus and instruments."

Przypuszczam że nie mogę użyć tej nazwy bo właściwe żadna aplikacja na rynku nie używa tego słowa ale już chociaż dla zaspokojenia ciekawości chciałbym znaleźć powód

Powrót