użycie wizerunku sportowca

• Autor wątku Autor wątku ziomalas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomalas23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mam pytanie czy używając zdjęcia-wizerunku sportowca, za jego zgodą na użycie foto w sklepie, muszę miec również zgodne na to jego klubu? jeśli tak to czy w przypadku zdjęcia w ubraniu "codziennym" nie klubowym, zgoda klubu jest również potrzebna?

i jeszcze pytanie czy do wystawienia w sklepie zdjęc trybun stadionu z dużą iloscią kibiców jakies pozwolenie tez będzie mi potrzebne? włascicieli stadionu?

Proszę zanalizować obydwa problemy z pomocą "Zdrowego Rozsądku" i z użyciem metody "Co Mnie Zrobisz Jak Mnie Złapiesz"

W przypadku pierwszego pytania to obawiałbym się najbardziej:
a. reakcji kiboli wrogiego klubu i jej skutków dla sklepu
b. nieskuteczności albo odwrotnego skutku takiej reklamy w przypadku braków sukcesów wspomnianiego sportowca

dzięki za odpowiedz ale to raczej nie grozi. w miejscowości sami wierni kibice tego klubu :D na dobre i na złe a co do wrogich klubów to raczej nie ma takiej opcji, najbliższy klub to żadnych kiboli nie ma, a inne kluby to niepodrodze wiec raczej tez ryzyka nie ma a sportowcy z tego klubu będą wpadac czasem dla lepszej promocji .....ale przemyśle to jeszcze, a co z tymi prawami do wizerunku? pozdrawiam

A ja napiszę konkretnie: nie ma żadnego naruszenia praw do wizerunku.

a więc podsumowując mogę rozumiec ze w przypadku wizerunku osób publicznych wogóle nie muszę miec ich pozwolenia? czy odp tyczy sie tylko reprezentowanego klubu?

Pisałeś, że masz zgodę sportowca. Bez zgody nie można korzystać z wizerunku do celów komercyjnych (a tylko do informacyjnych czy podobnych).

mam mam... tylko wieszając kalendarz z całym klubem pewnie nie musze miec ich pozwolnia to kwestja tych co go robili?czy tak? a wieszając plakat tak samo? bo w sumie to nie wiem gdzie jest i jaka granica... plakaty wiszą wszędzie..więc tylko zdjęc sie tyczą pozwolenia? a i jak sie ma do tego wszystkiego logo klubu? tu zapewne musze miec pozwolenie na wywieszenie go ? z góry dziękuje za rozwianie tych wątpliwosci bo słyszałem różne opinie i nie wiem jak to w końcu jest. pozdrawiam I NIE SKLEP A PIZZERIA :D

witam
ponawiam pytanie o te plakaty, kalendarze aż po zdjęcia.

ziomalasie z pizzeri!
Ryzyko naruszenia jest takie, że ktoś z tego klubu być może przyjdzie i poprosi cię o zdjęcie plakatów, kalendarzy lub zdjęć. Powiadomi cię przy tym jakie jego zdaniem prawa naruszasz.
Bardziej obawiałbym się kontrolerów z ZAIKS'u jeżeli puszczasz klientom muzykę i nie odprowadzasz opłat.
Podaj proszę nazwę PIZZERI i w jakim mieście się znajduje. Jeżeli blisko to wykonam audyt na okoliczność naruszeń. Przyjmę wynagrodzenie w naturze.

Przepraszam - "rozważę czy zgodzę się żebyś postawił mi pizzę i browara" w zamian za wykonanie bezpłatnego audytu na okoliczność naruszeń praw osobistych i autorskich.
I jeszcze jedno - stawiaj wszystkim audytorom, którzy przedstawią się jako "zolko"

Po ponownym przemyśleniu sprawy, uważam że autyt wszystkich uczestników forum, którzy będą mieli wolę jego przeprowadzenia, w czasie wizji lokalnej jest niezbędny. Za takie naruszenia grożą ci naprawdę poważne konsekwencje.

Musisz mieć zgodę tego kto zrobił to zdjęcie do plakatu.
Powstaje pytanie co z tym logiem klubu. W moim przekonaniu wykorzystanie komercyjne zdjęcia piłkarza w koszulce klubowej z logiem tego klubu powinno być poprzedzone zgodę tego klubu - analogicznie jak ma się to do sportowców występujących w barwach biało-czerwonych (wtedy zgoda związku jest wymagana). Wkońcu logo to jest zastrzeżone i prawnie chronione.
Inne kwestia czy komuś chce się w ogole z tym walczyć i to egzekwować.

Czyli innymi słowy - jak przyjdą z pretensjami, to stawiasz pizzę: prezesowi klubu, Listkiewiczowi, Prezydentowi RP, Marszałkowi Sejmu i Senatu, Premierowi. Premierowi proponuję z browarem.

Powrót