Użycie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku 154780
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

154780

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!

Moja córka ma 19 lat. Przyznała mi się dziś, że 6 lat temu gdy miała lat 13, założyła fikcyjne konto na facebooku ze zdjęciem profilowym przypadkowej dziewczyny z internetu. Dane osobowe wymyśliła. Konta używała po to, by prowadzić fanpage filmu. Czy w takiej sytuacji użycia czyjegoś zdjęcia grozi jej kara? Jak wysoka? Co jeśli wstawiła to zdjęcie również w jakimś poście na tym fanpage'u i nie może go teraz usunąć? (Fikcyjne konto zostało usunięte, córka nie ma dostępu do strony i nie może usunąć owej fotografii). Czy policja może namierzyć ją za pośrednictwem facebooka? Strasznie się o nią martwię. Za wszystkie odpowiedzi bardzo serdecznie dziękuję.

Policja nie będzie się zajmować taką sprawą, a za bezprawne rozpowszechnianie cudzego wizerunku mogą być wyłącznie roszczenia cywilnoprawne, tutaj bardzo mało prawdopodobne.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. A jakie mogą być skutki roszczeń? Czy córka odpowiadałaby jako osoba dorosła czy trzynastolatka?

Skutki finansowe. Opiekunowie prawni będą odpowiadać.

Dziękuję za odpowiedź.mam jeszcze kilka pytan. Przepraszam że tak drążę, ale bardzo się boje że to zniszczy córce życie. Jak wysoka byłaby taka kara pieniężna? Czy ma to wpływ na wydawanie zaświadczenia o niekaralnosci? Jakie jest prawdopodobieństwo wykrycia sprawy? Czy nie może być mowy o przedawnieniu sprawy lub jakimkolwiek innym środku łagodzacym?

154780 napisał:
... Przepraszam że tak drążę, ale bardzo się boje że to zniszczy córce życie. ...
A na jakiej podstawie uważasz, że cokolwiek będzie się dziać :?:
154780 napisał:
... Czy ma to wpływ na wydawanie zaświadczenia o niekaralnosci? ...
Nie ma to nic wspólnego z karalnością.

Ostatnia edycja:
rzeczywiscie za bardzo się zmartwiam i wszystkim zbyt przejmuję. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi

czy taka sprawa może ulec przedawnieniu? To moje ostatnie pytanie z tej serii, po nim będę już spokojna. Córka śmieje się już z tej sprawy i nie rozumie mojego niepokoju. Wiem że to mało prawdopodobne ale przejmuje się jak każda matka

Roszczenia przedawniają się po 10 latach, dokładnie reguluje to Art. 442^1 Kodeksu cywilnego.

Witam, wiem ze miałam już nie pisać, ale nie bardzo rozumiem jak dzialaja przedawnienia. Czy za 4 latak córka nie będzie mogła już być ukarana jeśli doszłoby do wykrycia sprawy?

Jeśli już ktoś, to opiekun prawny, czyli zapewne Pani. O córkę proszę się nie martwić.

Powrót