Użycie zdjęć.

• Autor wątku Autor wątku lika11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lika11

Witam, mam problem, a jednoznacznie spór z modelką.

Modelka pozowała mi do zdjęć, bez żadnej umowy, zlecenia, czy też pieniędzy, po prostu zaproponowałam jej zdjęcia ze względu na jej urodę.
Zdjęcia posiadam ja i ona, niestety ona je wykorzystała, dała do publikacji, lecz nie zgadza się na to, abym ja zrobiła to samo.

Obowiązuje w tym przypadku jakieś prawo dla mnie?
Skoro ona mogła, bez mojej wiedzy, a ja nawet jak spytałam, ona mi nie pozwoliła.

Tak. Jesteś autorką zdjęć, nie było spisanej żadnej umowy, a więc jesteś właścicielką wszystkich praw autorskich do owych zdjęć, zaś przekazując zdjęcia modelce, udzieliłaś jej tym samym licencji na korzystanie z tych zdjęć.

Jeśli nie uzgodniłyście zakresu tego korzystania, to można założyć, iż skoro wiedziałaś, że jest to sesja dla modelki, to zakres domniemanego wykorzystania zdjęć przez modelkę zawierał się nie tylko w użytku osobistym, ale również w ich wykorzystaniu do celów zawodowych.

Ty zaś, możesz tymi zdjęciami rozporządzać dowolnie (chyba, że coś ustaliłyście podczas sesji) z jednym ograniczeniem: USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" :
Przepis prawny:
Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
zgodnie z powyższym przepisem nie możesz ich rozpowszechniać bez zgody modelki - brak zapłaty za pozowanie i wyraźne zastrzeżenie.

Powrót