Użycie zdjęcia jako okładki albumu

• Autor wątku Autor wątku gejm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gejm

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam. Mam pytanie; czy jeśli znalazłem zdjęcie, którego autor nie jest znany, i chcę użyć go jako okładki albumu muzycznego (darmowego, na licencji CC, nie na Copyright), będzie to legalne?

Witaj,

jeśli zdjęcie to spełnia wymogi bycia utworem posiadającym ochronę prawno - autorską, czyli ma charakter twórczy i indywidualny - Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - to potrzebna jest na wykorzystanie takiego zdjęcia zgoda autora / właściciela praw autorskich do niego. Jeśli zaś zdjęcie jest dodatkowo modyfikowane w jakiś sposób (czyli opracowywane - Art.2. upaipp) to potrzebna jest zgoda autora / właściciela prawa do realizacji prawa zależnego do tego zdjęcia.

Trzeba znaleźć autora / właściciela praw autorskich do zdjęcia, inaczej możesz narazić się na zarzut naruszenia praw autorskich.

Hm. Myślałem, że skoro sampling w przypadku CC jest legalny to takie coś też, ale no nic, trudno.
Dzięki za odpowiedź, można zamknąć ;)

Przy przykładzie samplingu jest klarowna sytuacja - utwór pierwotny jest rozpowszechniany na licencji CC, która przewiduje możliwość tworzenia dzieł zależnych...

A ty masz zdjęcie, o którym nic nie wiesz...

Ale obrazy też można publikować na CC :P

można, ale musisz wiedzieć, że zdjęcie jest faktycznie publikowane na licencji CC (i jakiego typu).

Ah, źle odebrałem regulamin CC - myślałem, że wystarczy że ja opublikuję jego edit na CC...

Powrót