Uzyczenie domu na filipinach

• Autor wątku Autor wątku radeczek21kr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radeczek21kr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, problem polega na tym iż w 2017 roku podpisałem umowe z pewna osoba na uzyczenie, przedmiotem użyczenia jest domek letniskowy, znajdujący się na działce w Sibaltanie na wyspie Palawan na Filipinach. Domek miał być wybudowany i gotowy rok pozniej , jednak tak się nie stalo ze względów na zmiane dzialki i inne problemy. Ostatecznie w 2020 roku osoba uzyczajaca zaproponowala mi domek na innej dzialce niż chciałem bo na tej zawartej w umowie wogle już domki nie powstana, w związku z czym poprosiłem o zwrot zaliczki jaka wpłaciłem w kwocie 22 500 zl. Jednak tego nie zrobil, nastepnie wyslaem mu pismo w którym daje mu termin do wywiązania się z umowy w przeciwnym wypadku
odstępuje od umowy i żądam zwrotu wpłaconych środków w kwocie 16 512 zł + 6000 zł do
dnia 30.06.2021. Również tego nie zrobil. W koncu zgodzil się na rozwiązanie umowy i spłaty w ratach wpłaconych srodków w ciagu roku a jeśli będą opoznienia to zaplaci odsetki , jednak pierwsza rate spłacić zgodnie z ustaleniami a pozniej w kolejnych miesiącach albo wpłacał polowe raty lub wcale nie wpłacał. Minal rok czyli termin zawarty w umowie i wpłacone zostalo 7000 zl wiec niecale 1/3 calej kwoty i od tego czasu tylko mnie zwodzi i kaze czekac ze splaci a nic niewplaca . Minal już prawie rok kiedy miał spłacić zaleglosci i teraz odgraza się żebym czekal a jak nie to żebym się kontaktowal z jego prawnikiem i wtedy nie dostane zadnych pieniędzy.

Bardzo interesująca historia. Czy masz jakieś pytania?

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

tak mam, jak w takiej sytuacji powinienem postapic ?

Wezwij pisemnie do zwrotu wpłaconej zaliczki, jeśli to nie pomoże to pozostaje pozew cywilny.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Powrót