Użyłem elementu i naruszylem prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku julian90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julian90

Witam,

W czasie stażu w firmie stworzyłem plakat który zawierał element objęty prawem autorskim innej osoby, nie zostałem poinformowany o tym że jest to nielegalne, ani nie jestem z wykształcenia grafikiem. Karę za naruszenie praw ponoszę ja czy firma?

Po kilku miesiącach zostałem zatrudniony w tej firmie jako normalny pracownik i znów użyłem plakatu ze wspomnianym elementem do którego nie miałem prawa, umieściłem ten plakat na obrazku w sklepie online z innymi plakatami. Wtedy jeszcze nie wiedziałem że to niezgodne z prawem. Użyłem plakatu który powstała na moim stażu, więc coś co firma już miała, a ja to tylko przetworzylem a nie stworzyłem od nowa.

Czy odpowiadam za te naruszenia, czy nie skoro oryginalny plakat został stworzony na moim stażu?

Witam,

dlaczego ponosze odpowiedzialność za pierwszą część problemu? Byłem stażystą nad którą ciagle powinien sprawować nadzór opiekun i kontrolować moją pracę. Był to okres nauki a nie poinformowano mnie o tym czego nie mogę zrobić, więc skoro stażyści nie ponoszą odpowiedzialności za nieświadome błędy w pracy to i w moim przypadku chyba powinno tak być.

Możesz regresem dochodzić roszczeń ale za naruszenie cudzych praw autorskich odpowiada naruszający choćby zrobił to nieumyślnie. Uprawniony może również kierować roszczenia wobec Twojego zleceniodawcy, pracodawcy.
Tutaj wyrządzającym szkodę jest Twórca utworu.

Ostatnia edycja:
Powrót