Uzyskałem obywatelstwo niemieckie co dalej z moją firmą w Polsce?

• Autor wątku Autor wątku somehow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

somehow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Posiadam dzialanosc gospodarcza w Polsce. Jednak uzyskalem mozliwosc otrzymania obywatelstwa niemieckiego na podstawie moich korzeni a wiec zlozylem wniosek i otrzymalem "Staatsangehorigkeitsausweis". Moj ojciec zameldowal mnie w mieszkaniu w niemczech. Teraz tylko pozostalo mi zlozyc wniosek o niemiecki dowod osobisty.

Obawiam sie jednak jak beda wygladaly sprawy podatku i rozliczania sie z niemieckim urzedem skarbowym? Obecnie prowadze firme w Polsce jako polski obywatel i tam sie rozliczam etc.

Czy po przyjeciu dowodu osobistego urzad niemiecki bedzie wymagal ode mnie czegos z tego tytulu? Bo przeciez chyba bede musial sie zglosic do jakiegos urzedu pracy i sie zarejstrowac jako bezrobotny czy jak?

Chcialbym dodac na koncu iz wciaz chce prowadzic w Polsce firme na tych samych zasadach jak dotychczas, a moj wniosek o obywatelstwo niemieckie mial charakter ulatwienia mi w przyszlosci zycia w niemczech.

Ostatnia edycja:
nie musisz się głosić do urzędu pracy jeżeli nic od nich nie potrzebujesz

Niezbyt rozumiem, po co sie w ogole meldowales w Niemczech? Dowod osobisty niemiecki moglbys uzyskac w Niemczech bez zameldowania na podstawie Staatsangehörigkeitsausweis.

Jesli na razie jestes w Polsce i prowadzisz tam dzialalnosc gospodarcza, to wymelduj sie z Niemiec, nikt ci przez to nie odbierze ani dowodu ani zadnych praw na przyszlosc.

A tak ewentualnie bedziesz musial zalatwiac szereg formalnosci podatkowo-ubezpieczeniowych (ubezpieczenia socjalne) w Niemczech, ktore na razie sa ci do niczego niepotrzebne

Dziekuje Wam za rzetelna odpowiedz. Pozdrawiam

Powrót