uzyskanie danych od facebooka

• Autor wątku Autor wątku Joanna196
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna196

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,chciałam się dowiedzieć czy faktycznie tak ciężko jest uzyskać informacje od FB, kto założył dane konto itp gdy zostało usunięte?
Gdy występuje do nich Polska policja?
czy we wszystkich przypadkach udzielają informacji gdy Polskie organy występują do nich z zapytaniem?

Jezeli mowa o przestepstwie to policja nie bedzie miala zadnych problemow z uzyskaniem informacji od FB.
Nawet maja na stale przypisane osoby kontaktowe.

Nie jest tak, że udostępniają we wszystkich przypadkach i że jest łatwo. Niedawno czytałem statystyki, z których wynika, że Facebook pozytywnie rozpatruje około 50% próśb polskich organów. Jeżeli używałeś fb do planowania odstrzelenia Kaczyńskiego albo umawiania się na seks z 12-latkami, to udostępnią od reki. Ale jak kogoś zniesławiłeś, obrażałeś czy coś w tym stylu, to moim zdaniem marne szanse. Szczególnie z amerykańskim przywiązaniem do wolności słowa.

Wydaje mi się że nie jest to możliwe, że jeżeli ktoś wyzywa nas np z fałszywego konta, że policja to tak lekceważy... na pewno biorą to pod uwagę i coś z tym robią

Joanna196 napisał:
Wydaje mi się że nie jest to możliwe, że jeżeli ktoś wyzywa nas np z fałszywego konta, że policja to tak lekceważy... na pewno biorą to pod uwagę i coś z tym robią

Ależ policja po uzyskaniu nakazu prokuratorskiego albo sądowego na pewno zwróci się do Facebooka. Tylko, jeżeli w tej wiadomości czy wpisie nie będzie żadnych groźb itp., to Facebook powoła się na 1. poprawkę i szukaj wiatru w polu. Ewentualnie można się z nimi procesować przed sądem w Kaliforni, ale w tak błahej sprawie nikt nie będzie tego robił.

Czyli tak naprawdę Facebook udostępnia dane usuniętych kont, tylko wtedy gdy w wiadomościach jest coś poważnego? groźby itp ?
same napisanie, że ktoś coś robił, powiedział, albo przyjechał o konkretnej godzinie w dane miejsce" zostanie zlekceważone?..........

To mało jeszcze rozumiesz, poczytaj o pomówieniu.

Joanna196 napisał:
Czyli tak naprawdę Facebook udostępnia dane usuniętych kont, tylko wtedy gdy w wiadomościach jest coś poważnego? groźby itp ?
same napisanie, że ktoś coś robił, powiedział, albo przyjechał o konkretnej godzinie w dane miejsce" zostanie zlekceważone?..........
Udostępnia, jeżeli mają znaczenie w postępowaniu w sprawie poważnych przestępstw. Amerykanie mają bzika na punkcie wolności słowa i jeżeli chodzi o jakieś znieważenia, to nigdy nie udostępnią żadnych danych. W Ameryce dzięki I poprawce mogę legalnie napisać w internecie, że Prezydent Trump jest ch*jem i nic mi nie mogą zrobić. W Polsce jeżeli napiszę coś podobnego, to za kilka dni będę miał wjazd ABW o 6 rano (casus strony Antykomor) i dostanę pewnie jakieś zawiaski.

Regand napisał:
Jezeli mowa o przestepstwie to policja nie bedzie miala zadnych problemow z uzyskaniem informacji od FB.
Nawet maja na stale przypisane osoby kontaktowe.

Serio? Przecież jest znana sprawa pewnego posła, którego lzyli i grozili mu na fb. Poszedł na policję, zlozył zawiadomienie, potem sam się zalił w mediach, że fb nic polskiej policji nie udostępnił i sprawe umorzyli. Nawet mówił, ze nie może być tak, że na fb wszyscy są bezkarni, a szczególnie tzn fake konta.
A gość dostawał groźby w stylu " Spalimy Ciebie i Twoją rodzinę".
Druga sprawa- pewna fundacja na fb ma stronę na której systematycznie pomawia wszystkich. Wytoczono jej kilkanaście spraw o pomówienie, własciciel fundacji twierdzi, że to nie on prowadzi tę stronę i nie wie kto to robi- sąd zwrócił się do fb o dane. Dostał odmowę. Faceta co prawda skazano, ale na podstawie innych przesłanek. Też mówiono o tym w mediach.

charlotte.pomeline napisał:
Serio? Przecież jest znana sprawa pewnego posła, którego lzyli i grozili mu na fb. Poszedł na policję, zlozył zawiadomienie, potem sam się zalił w mediach, że fb nic polskiej policji nie udostępnił i sprawe umorzyli. Nawet mówił, ze nie może być tak, że na fb wszyscy są bezkarni, a szczególnie tzn fake konta.
A gość dostawał groźby w stylu " Spalimy Ciebie i Twoją rodzinę".
Druga sprawa- pewna fundacja na fb ma stronę na której systematycznie pomawia wszystkich. Wytoczono jej kilkanaście spraw o pomówienie, własciciel fundacji twierdzi, że to nie on prowadzi tę stronę i nie wie kto to robi- sąd zwrócił się do fb o dane. Dostał odmowę. Faceta co prawda skazano, ale na podstawie innych przesłanek. Też mówiono o tym w mediach.
A jak długo po usunięciu konta jest możliwość uzyskać dane? Bo zanim policja zwróci się fldo fb może minąć trochę czasu

a gdzie ocgorona danych anonimowosci prywatnosci ? iphone tez nie poda łsposobu odblokwania telefonu swojego mimo ze on nalezał do sprawcy zamachów.

Tata_bezsilny napisał:
a gdzie ocgorona danych anonimowosci prywatnosci ? iphone tez nie poda łsposobu odblokwania telefonu swojego mimo ze on nalezał do sprawcy zamachów.

Czyli polska policja nie uzyska danych od fb?

zalezy jak sie uprą, Fb traci zwolenników własnie ze wzgledu na inwigilacje itp, ale nie o to chodzi, Na moje szanse sa nikłe bo nic groznego nie było

Powrót