R
Raine0
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam.
Pisze w sprawie pkt 4:
Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) 14 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii AM;
2) 16 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A1, B1 i T;
3) 18 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A2, B, B+E, C1
4) 20 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;;
5) 21 lat – dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli
osoba posiada prawo jazdy kategorii A
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1
i D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
7) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A – jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy
kategorii A2,
Dnia 06.06.2014, w wieku 18 lat otrzymałam prawo jazdy kategorii A2, jednak w 2016 roku miałam przygodę wedle której po przekroczeniu prędkości powyżej 50km/h w terenie zabudowanym jest odbierany dokument na 3 miesiące, następnie na 6 miesięcy i całkowicie uprawnienia. Niestety mnie dotyczy sytuacja nr3. Uprawnienia zostały odebrane w październiku 2016 roku. Dokument na 3 miesiące został zatrzymany 18.05.2016. Przed odebraniem dokumentu został zrobiony kurs na A, byłam zapisana na egzamin (07.06.2016) jednak z powodu braku dokumentu nie mogłam podejść do egzaminu. Aktualnie posiadam nowe prawo jazdy kat A2 z datą wydania 10.11.2016.
Moje pytanie wygląda następująco: Jeżeli w mojej historii posiadałam A2 2 lata, lecz uprawnienia zostały cofnięte i wydane na nowo przysługuje mi możliwość podejścia do eganinu na A czy muszę czekać 2 lata od wydania drugiego? Ponieważ w związku z zapisem w ustawie jest użyte słowo "posiada".
Pozdrawiam N.K
Pisze w sprawie pkt 4:
Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
1) 14 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii AM;
2) 16 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A1, B1 i T;
3) 18 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A2, B, B+E, C1
4) 20 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;;
5) 21 lat – dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli
osoba posiada prawo jazdy kategorii A
6) 21 lat – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii C, C+E, D1
i D1+E, z zastrzeżeniem ust. 2 pkt 1, ust. 3 pkt 2 oraz art. 9;
7) 24 lata – dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:
a) A – jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy
kategorii A2,
Dnia 06.06.2014, w wieku 18 lat otrzymałam prawo jazdy kategorii A2, jednak w 2016 roku miałam przygodę wedle której po przekroczeniu prędkości powyżej 50km/h w terenie zabudowanym jest odbierany dokument na 3 miesiące, następnie na 6 miesięcy i całkowicie uprawnienia. Niestety mnie dotyczy sytuacja nr3. Uprawnienia zostały odebrane w październiku 2016 roku. Dokument na 3 miesiące został zatrzymany 18.05.2016. Przed odebraniem dokumentu został zrobiony kurs na A, byłam zapisana na egzamin (07.06.2016) jednak z powodu braku dokumentu nie mogłam podejść do egzaminu. Aktualnie posiadam nowe prawo jazdy kat A2 z datą wydania 10.11.2016.
Moje pytanie wygląda następująco: Jeżeli w mojej historii posiadałam A2 2 lata, lecz uprawnienia zostały cofnięte i wydane na nowo przysługuje mi możliwość podejścia do eganinu na A czy muszę czekać 2 lata od wydania drugiego? Ponieważ w związku z zapisem w ustawie jest użyte słowo "posiada".
Pozdrawiam N.K