Uzyskanie niemieckiego obywatelstwa

• Autor wątku Autor wątku ona206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

ona206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
mam pytanie odnoście uzyskania obywatelstwa niemieckiego. Mój ojciec urodził się w Niemczech gdzie przebywali jego rodzice w obozie. Akt urodzenia ma niemiecki. Nigdy nie starał sie o obywatelstwo niemieckie gdyż zaraz po urodzeniu jego rodzice wrócili do Polski. W związku z tym czy ja i moje rodzeństwo możemy starać sie o uzyskanie obywatelstwa niemieckiego...?
Z góry dziękuje za pomoc.

Samo urodzenie na terenie Niemiec nie daje podstaw do uzyskania obywatelstwa Niemieckiego

to racja, same urodzenie o niczym nie swiadczy , bo gdyby tak bylo, to co druga Polka by jechala rodzic dzieci do niemiec i juz by dziecko bylo niemcem .To ze ojciec urodzil sie w Niemczech nie swiadczy o tym ze ty masz pochodzenie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
oczywiscie sprobowac mozna w mniejszosci niemieckiej mozna starac sie o pochodzenie ale to dlugo trwa napewno

pytanie brzmialo - " czy ja i moje rodzeństwo możemy starać sie o uzyskanie obywatelstwa niemieckiego...? " wiec odpowiedz juz padla, a czy skutek bedzie pozytywny to zalezy od wielu czynnikow

Witam prosze mi powiedzieć czy od strony mamy mam szanse dostać obywatelstwo niemieckie??Jestem urodzona w 1980 roku moja mama urodziła sie w 1941 w divitz (niemcy)mieszkała tam do 5 roku życia .czy to wystarczy że się tam urodziła? babcia była polka a dziadek z tego co mi wiadomo był niemiec, mama miała jeszcze 5 rodzeństwa wszyscy sie urodzili w niemczech.proszę o odpowiedz

Bardzo proszę o rozbudowanie tematu:
2. Osoby urodzone nieślubnie

Z reguły obowiązuje zasada, że dana osoba uzyskuje obywatelstwo matki.
Od dnia 01.07.1993 roku obywatelstwo można uzyskać również od ojca, jeżeli
a) jest on Niemcem
b) przeprowadzono ważne według niemieckich przepisów prawnych ustalenie
wzgl. uznanie ojcostwa
c) uznanie ojcostwa wzgl. rozpoczęcie lub wszczęcie postępowania
w sprawie ustalenia ojcostwa miało miejsce przed osiągnięciem przez dziecko 23 roku życia.

Jestem nieślubnym dzieckiem ur.po 1978 r. Zostałam adoptowana przez męża mojej matki (w 1984 r.) Mój biologiczny ojciec posiada obywatelstwo niemieckie od 1983 r. , mieszka w Niemczech , tak samo mój dziadek i babcia ze strony ojca. Bardzo proszę o informację, czy w tym przypadku przysługuje mi niemieckie obywatelstwo.

Powrót