uzyskanie obywatelstwa - dziecko nieslubne

• Autor wątku Autor wątku magda_mrrr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magda_mrrr

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie. Jestem urodzona w Polsce, w roku 1988, mój ojciec jest rodowitym niemcem. Uznał mnie jako swoje dziecko, dziecko nie ślubne. Chcialabym sie starac o uzyskanie obywatalstwa niemieckiego, czy mam na to jakies szanse? Czy nie warto sie starać? Dzwonilam do konsulatu w Warszawie ale niestety Pani mi tylko powarczała w słuchawke.

Prosze o odpowiedz. :help:

a co to znaczy konkretnie, ze pani ci "powarczala"? I co to znaczy "rodowity Niemiec", obywatel niemiecki?

A wiec generalnie uznaniu ojcostwa przez obywatela niemieckiego jest mozliwe uzyskanie obywatelstwa, ale tutaj przepisy sie troche zmienialy raz w roku 1993 raz w roku 1998, wiec troche zalezy, kiedy to zrobil.

Ein nichteheliches Kind eines deutschen Vaters, das vor dem 1. Juli 1993 geboren wurde, erwirbt die deutsche Staatsangehörigkeit durch eine Erklärung, wenn es seit drei Jahren rechtmäßig seinen gewöhnlichen Aufenthalt im Bundesgebiet hat und die Erklärung vor der Vollendung des 23. Lebensjahres abgegeben wird, sofern eine Vaterschaftsanerkennung vorliegt.

Dziekuje za odpowiedz.

Pani w Warszawie najpierw stwierdziła, że musze przyjechac osoboscie, potem ze ona sama nie wie jak to jest bo przepisy sie zmienily, ze maja dzis bankiet i zebym jej drobonostkami glowy nie zawracala.

Tak chodziło mi o to ze ojciec jest obywatelem niemieckim, z dziada pradziada.

Ojciec uznał mnie jako swoje dziecko z chwilą,gdy przyszłam na świat więc w roku 1988..
Mam jeszcze jedno pytanie, jestem z wojewodztwa podlaskiego, czy musze sprawy zalatwiac w najblizszym konsulacie czyli Warszawie, czy moge też w innych?

Rzeczywiscie przepisy sie zmienily i troche tak trudno na oko powiedziec.

Zadzwon do konsulatu we Wroclawiu po informacje, oni maja najczesciej do czynienia z ze sprawami dotyczacymi obywatelstwa, wiec sa wieksze szanse, ze trafisz na osobe, ktore bedzie wiedziala, co i jak, chociaz przy telefonie w tych konsulatach siedza z reguly polscy pracownicy tych placowek, ktorzy nie zawsze sa bardzo kompetetni, ale bardzo lubia szczekac

Jesli chodzi i skladanie samego wniosku, to generalnie obowiazuje rejonizacja, nie wiem, pod jaki konsulat podlega podlaskie, czy pod warszawe czy pod gdansk

Powrót