uzyskanie obywatelstwa Niemieckiego przez małżeństwo z obywatelem Niemiec.

• Autor wątku Autor wątku misiawoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiawoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Przeszukalam wiekszosc forum ale konkretnej informacji nie znalazlam odnosnie uzyskania obywatelstwa Niemieckiego przez małżeństwo z obywatelem Niemiec.

Jedno biuro prawne mi powiedzialo

"W wiekszosci przypadkow poczatek legalnego pobytu zaczyna sie po dacie slubu tak, ze w pratyce dopiero po uplywie 3 lat wspolmalzonek niemieckiego obywatela moze sie ubiegac o niemieckie obywatelstwo, a co za tym idzie otrzymac niemiecki paszport"

Ja wyczytalam ze osoba musi zamieszkiwac w Niemczech ale prawnik mi powiedzial ze "zamieszkanie na terenie Niemiec nie jest obligatoryjne" czy to prawda?

Wiec jak to bedzie wygladalo jesli ktos jest w zwiazku malzenskim z obywatelem Niemiec od 9 lat ale nie zamieszkuje na terenie Niemiec? Czy istnieje mozliwosc ubiegania sie o obwatelstwo przez malzenstwo czy nie?

Wiem ze prawdopodobnie osoba ta bedzie musiala zdac egzamin ze znajomości ustroju, kultury Niemiec i języka tego kraju ale czy sa jakies inne warunki ktore trzeba spelnic?

W polskim "biurze prawnym" sie pytalas? A skad oni sie maja na tym znac, prawnicy czesto udaja znawcow wszelkich dziedzin prawa, nawet zagranicznego, chociaz nie maja o nim specjalnego pojecia.
Trzeba mieszkac w Niemczech od 3 lat i malzenstwo musi trwac minimum 2 lata. Wyjatki od wymogu zamieszkiwania w Niemczech sa mozliwe "w interesie publicznym", tzn. praca dla niemieckich placowek zagranicznych, instytucji miedzynarodowych itp.
Poza tym trzeba miec zapewniony byt materialny, a wiec jak malzonek jest na socjalu, a ty nie masz pracy, to nic z tego nie bedzie.

Polsko-Niemieckie biuro w Niemczech nie mam pojecia czy dobre czy nie Anwaltskanzlei Kandora w Stuttgarcie
ja wlasnie mowilam ze wszedzie jest napisane Warunkiem jest co najmniej 3-letni pobyt na terenie tego państwa i poinformowali mnie ze sa warunki obligatoryjne i warunki fakultatywne, mnie to nic a nic nie mowi

Fakultatywne w tym sensie, ze jest to wyjatkowo mozliwe, "w interesie publicznym". Jak jestes zwyklym szarakiem, to jak chcesz udowodnic "interes publiczny Republiki Federalnej Niemiec"?

ja sie tylko pytam bo kwestionuje to co mi powiedzili

to jest takie typowe metne gadanie prawnikow w stylu "warunki faktultatywne" i "obligatoryjne". Test z wiedzy o Niemczech jest zawsze obligatoryjny, nie ma wyjatkow, ale pobyt w Niemczech jest w ich rozumowaniu teoretycznie "fakultatywny", bo jakies tam wyjatki od tego sa, ale ze to sa bardzo rzadkie wyjatki, to ci nie powiedzieli, z prostego powodu. Wniosek mozesz zlozyc w Polski, nikt ci tego nie zabroni, jak zrobisz to przez nich, to oni cie skasuja za usluge. Przyjdzie odmowa, to ci powiedza, ze oni nic na to nie poradza, bo to jest indywidualna decyzja uznaniowa, od ktorej sie nie mozna odwolac. Oni na tym nie straca, ty natomiast tak.

Powrót