Uzyskanie obywatelstwa Niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku robert tippel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robert tippel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
W dniu dzisiejszym dowiedziałem się że jako urodzony przed 1975 r. jedyną podstawą uzyskania obywatelstwa Niemieckiego jest potwierdzenie urodzenia mojego ojca w Niemczech. Mój ojciec urodził się w 1948 w polsce, ale jego ojciec urodził się i do 1939r mieszkał w Niemczech. Dzieci z jego pierwszego małżeństwa są zapisane w Sztambuchu. Mój ojciec jest z drugiego małżeństwa dziadka. Czy jestem w stanie udowodnić moje pochodzenie Niemieckie?

nie koniecznie po ojcu..ojciec nie musi miec obywatelstwa a ty po dziadkach mozesz sie starac..tak urodzony przed 1975 po lini meskiej tylko...ojcu dziadku itp...moj dziadek i bracia jego tez dostali choc byli z dwoch malzenstw..po dwoch innych matkach...dokladnie ta sama sytuacja byla

tu masz wiecej info
SozPol.com - prawo-pochodzenie

powodzenia zycze

ojciec nie musi miec potwierdzonego obywatelstwa..ale liczy sie ,ze ma pochodzenie i ty mozesz sie starac

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc. Mam problemy z otwarciem strony więc zapytam Cię czy jest jeszcze gdzieś ktoś kto zna się na tych rzeczach? W konsulacie nikt nie ma czasu na pomoc w takich sprawach.

poczytaj tam tego linka co podalam

sa tam wiarygodne informacje..oni Sozpol na codzien zajmuja sie tymi sprawami..zalatwiaja obywatelstwa..oczywiscie za zaplata

zloz wnioski w konsulacie i zobaczysz..jak cos beda chcieli to wysla pismo o dodatkowe dokumenty...mozesz upowaznic kogos z Niemiec zeby wyslal prosto do Köln i odbieral poczte Twoja..wtedy troche szybciej to idzie..
lub meldunek jakbys mial w Niemczech to wtedy musisz w Niemczech w Auslanderamt skladac...ja czekalam 9 miesiecy(ale troche dawniej) a dzieci moje teraz niedawno po Mnie 3 miesiace i dostaly tu na miejscu

Dzięki serdeczne za rady. Ale żeby było śmieszniej dzieci mojego dziadka nie mają pojęcia gdzie dziadek się urodził. Mam ciągle pod górkę. ci z pierwszego małżeństwa mojego dziadka nie uznają moich praw do pochodzenia,bo jak wczoraj pisali mój ojciec to nie ich fizyczny brat. Sztambuch też nagle zniknął. W Niemczech mam kuzyna, który nic nie wie o moim istnieniu. Był w szoku że ma rodzinę w Polsce. Nie mam pojęcia jak ten temat posunąć do przodu.

A gdzie mogę znależć jakieś dokumenty na temat osoby urodzonej przed 1939 w Niemczech. Naprawdę jestem niedoinformowany. Moja :rodzina: coś musi ukrywać skoro tak bardzo są zamknięci.Nie wiem jak mam dalej się poruszać.

nie wiem gdzie szukac..poszukaj na forum moze Sozpol..tam ktos pisal na temat tego ,ze w jakim s archiwum trzeba szukac..w jakim i gdzie nie wiem..ale wiem ,ze duzo osobom udalo sie znalez dokumenty

Witam ! Ja też mam problem z odnalezieniem dokumentów po dziadku, moja ciocia(siostra mojego taty) mieszkajaca w Niemczech podbno majakies dokumenty i pochodzenie po swoim tacie czyli po moim dziadku ale nie chce nikomu dać tych dokumentów zeby nikt nie przyjechał do Niemiec!
A z Koln ciagle pisza ze to potrzebuja volsliste i jeszcze inne dokumenty...co robić ?/ prosze o radę...chciałabym wyjechać na stałe do Niemiec

kurcze co za ludzie ,ze tak nie chca pomoc rodzinie i udostepnic dokumentow

Wspolczuje!!

zobacz tu baza danych...komus sie juz udalo odnalez dokumenty

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Przeszukałam baze danych i niestety nic nie znalazłam, ale dzieki za podpowiedż.
Chcialam jeszcze zapytać czy ktoś może slyszał o tym żeby ktoś wygrał sprawę w niemieckim sądzie, a chodzi obywatelstwo a konkretnie o date 1975 czyli o dyskryminacje ze jedna siostra urodzona po tej dacie otrzymuje obywatelstwo po mamie a brat urodzony 1972 już nie...słyszałam że ktoś juz sie sadził ale nie wiem czy to prawda???

watpie...to naprmalka ,ze ten urodziny przed 1975 nie moze starac sie ze strony matki przodkow..tylko ten rodzony po 1975...

i niestety mam w rodzinie taki przypadek..rodzenstwa
jedno dostalo drugie nie

bo ta magiczna data

sory za bledy mialo byc..."to normalka" i urodzony

hmmm, to nie mozna od razu poprawic przed wyslaniem ?:rolleyes:
a jak sie zauwazy bledy, np. merytoryczne to do poprawienia sluzy przycisk "EDYTUJ" 8)

Na SOZPOL otrzymałem info że należy w mieście urodzenia rodziców mających poch. Niemieckie starać się o dokumentację meldunkową przodka urodzonego w Niemczech. W tych dokumentach powinno być zapisane w jakim mieście się urodził. Te informacje mogą być pomocne w kontaktach z konsulatem Niemieckim. Temat: Uzyskanie obywatelstwa przez pochodzenie. Dla ułatwienia szukania postów proponuję szukać robert tippel. Tam jest to dokładniej opisane. Życzę powodzenia.:D:D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam!
Chciałabym jeszcze raz was zapytać o uzyskanie obywatelstwa niemiecko, nie dawno odnalazlam niemiecką ksiazeczke wojskową brata mojego dziadka, a także oryginalny list z zawiadomieniem o śmierci brata mojego dziadka na wojnie dal ich rodziców czyli moich pradziadków. Czy mogę jakos wykorzystać te dokumenty żeby uzyskać dokumenty po dziadku,jego brat w ksiązeczce ma napisane obywatelstwo ,,deutches reich" . Na pewno podpisali wolksliste ale nie umiem tego udowodnić ponieważ wszystkie dokumenty akurat po dziadku zostały spalone.
Bardzo proszę o radę.

Dzięki czyli dalej musze szukać...spróbuje napisać do archiwum czy dziadek podpisał wolksliste..chociaż podobno nie chcą uwierzytelniać...no ale zobaczymy może mi sie uda.
Z drógiej strony wszystko zależy na jekiego referenta sie trafi w Koln jednemu wystarcza te dokumenty a inny bedzie gnębił dalej...
Dzieki Bielunia za odpowiedz

witam mam takie pytanko.jakich dokładnie dokumentów potrzebuje żeby złożyć wniosek o przyznanie obywatelstwa Niemieckiego?mój dziadek ur.w 1930r na śląsku ziemiach niemieckich z resztą cała moja rodzina od strony dziadka mieszka w Niemczech!ja jestem ur po 01.01.1975r.jeszcze jedno czy ja jako rozwiedziony musze także do wniosku dołączyć dokumenty rozwodowe?czy nie jest to konieczne? dziękuje wszystkim za pomoc!!!!z wyrazami szacunku Adrian.

Powrót