Uzyskanie obywatelstwa po zonie.

• Autor wątku Autor wątku Kurak28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kurak28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam jestem z zona juz 6 lat,mieszkamy w niemczech.Ona ma obywatelstwo,ja jeszcze nie.Posiadam pozwolenie na prace i pobyt staly a le to tylko kawalek kartki ktory i tak niedlogo sie rozleci bo musze miec go zawsze przy sobie,Dlatego chcialem sie zapytac czy moge poprosic urzad o jakis trwalszy dokument niz tylko kawalek papieru.Prosze o odpowiedz jakie wnioski i gdzie musze zlozyc,slyszalem ze aby uzyskac obywatelstwo musze miec prace,obecnie jestem na ALG1,jak wygladaja te testy niemieckiego o co w nich chodzi.Za pomoc z gory dziekuje

nowe pozwolenie na pobyt moze pan uzyskac z Ausländeramcie od reki, nie kosztuje nic.
wniosek o nadanie obywatelstwa sklada sie w Köln, zeby moc go zlozyc trzeba spelnic kilka warunkow, reszte informacji znajdzie pan na tym forum, prosze uzyc funkcji "szukaj" jest o gory po prawej stronie, na wiekszosc pytan ktore pan zadal odpowiedzi juz udzielono

wniosek na obywatelstwo po zonie skladasz w Ausländeramt w twojej miejscowosci

znajoma teraz dostala wlasnie po mezu

jakies 300 pytan do wyuczenia z tego chyba ok 30 musisz odpowiedziec..z Historii Niemiec itd.

kosztuje ok 300 euro

czekala 3 miesiace

nie wolno korzystac z pomocy panstwa w tym czasie..tzn.Socjal

a tu masz info reszte

SozPol.com - prawo-einbuergerung

Moj maz wlasnie teraz zalatwial obywatelstwo po mnie i potrzebowal zdany egzamin jezykowy B1 obowiazkowo, zdany egzamin polityczny(test 30 pytan z polityki)obowiazkowo takie kursy sa organizowane prawie w kazdym miescie u nas przez KVHS mozna tez zdawac eksternistycznie(tak zdawal moj maz)koszt egzaminu jezykowego 150euro politycznego 25 euro Maz skladal dokumenty w Auslenderbehurde dokladnie w trzecia rocznice pobytu w Niemczech.Potrzebowal tez zaswiadczenie z zakladu pracy o zatrudnieniu poniewaz pracuje jednak nie wiem czy musi byc czy to jest warunek bo egzaminy sa napewno warunkiem

aha dodam jeszcze ze moj maz korzystal z HARZ IV przez rok i to nie bylo przeszkoda

w prawie napisane jest ,ze nie wolno korzystac ze swiadczen socjalnych w momencie ubiegania sie o obywatelstwo przez Einbürgerung
a ze kiedys pobieral to nie ma nic z tym wspolnego
sama piszesz ,ze potrzebowal zaswiadczenie o zatrudnieniu

a to byc moze tak jest ze moment skladania jest istotny jednakze nie wiem czy zatrudnienie jest konieczne czy w przypadku gdy nie pracuje ale nie korzysta tez z socjalu bo np zona zarabia duzo czy to nie bedzie przeszkoda ale mysle ze nie

bedzie, jesli dochody rodziny pewien przekrocza pulap to o ALG II mozna zapomniec
beda brane dochody malzonka z ostatnich 3 mcy i trzeba wykazac sie wydatkami na czynsz plus oplaty dodatkowe, swiatlo-gaz, ubezpieczenia, inne niezbedne wydatki, to co zostanie jest liczone na glowe

Powrót