Użytkowanie tableta, który działa jak powinien

• Autor wątku Autor wątku tudo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tudo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!!!

29-07-2014 dokonaliśmy z mężem zakupu niewielkiego tabletu firmy Lark z zamiarem wykorzystania go do nawigacji podczas jazdy samochodem. Otrzymaliśmy bezpłatną mapę z MapaMap POLSKA for Android - DOWNLOAD | MapaMap - nawigacja GPS, najdokładniejsze mapy Polski, którą nam wgrano. Zapewniono nas ,że ten tablet może służyć również w tym zakresie. Początkowo byliśmy zadowoleni, bo wszystko działało bezproblemowo. Jednakże we wrześniu nasz gps w tablecie przestał łapać sygnały, nie wydawał komend. Jazda z nim* stała się niemożliwa. W sklepie przyjęto od nas* w dniu 16.09.2014 reklamacje i wysłano tablet do naprawy gwarancyjnej. Tablet wrócił z opisem, że jest sprawny/test gps ok. 11 satelit. System działał sprawnie przez jakiś czas. 12.02.2015 znowu złożyliśmy reklamacje na pracę gps . Tablet wrócił z reklamacji do sklepu z opisem: rekonfiguracja systemu oraz dołączono zrzut ekranowy pokazujący poprawne działanie gps-u. Podczas odbioru 02.03.2015 r. poprosiłam o sprawdzenie poprawności działania gps sprzedawcę. Okazało się, że nadal gps nie łapie sygnału a więc nie znajduje satelity. Również wchodząc do mapy* nie łapał sygnału. Był też problem z wgraniem mapy ze strony. Tak więc 02.03.2015 r. znowu został odesłany tablet do naprawy do serwisu.17.03.2015 otrzymałam sms, że sprawny tablet czeka na mnie w sklepie.Odebrałam go i jak się okazało podczas najbliższego mojego wyjazdu, że* wyłączał się samoistnie, tracił wszystko, trzeba było ponownie wprowadzać trasę, często gubił satelity, zawieszał się , nie prowadził drogi, zawieszała się mapa. 08.04.2015 po raz czwarty złożyłam reklamacje na działanie gps w tablecie. Oczywiście 20.04.2015 otrzymałam sms , że tablet czeka na mnie w sklepie, sprawny. Jednakże robiąc tzw. test gps nadal tablet nie pokazuje ani jednej satelity. Na mapie też nie podejmuje lokalizacji satelity. Więc jak ma korzystać z niego?
W międzyczasie byłam wzywana na Policję, ponieważ było prowadzone śledztwo przeciwko pracownikom Neonet. Chodziło bowiem o to, że w tym czasie kiedy kupowałam tablet firma Neonet prowadziła akcje polegającą na tym, że każdy produkt zakupiony w tym czasie miał być przez pracownika w domu klienta zainstalowany, objaśnione działanie danego produktu itp. Za tę usługę firma Neonet pobierała pieniądze. Wówczas dopiero zauważyłam, że zapłaciłam dodatkowo 49,99 pln. Niestety to Policja mnie poinformowała , że nie zostałam obsłużona zgodnie z założeniem promocyjnym firmy Neonet.
Proszę o poradę co mam dalej robić, ponieważ już mam dość takiej odbijanej piłeczki, jak wyżej opisałam. Z góry dziękuje za pomoc.

Najtańszym i najszybszym sposobem jest kupić tablet lepszej jakości. Urządzenia Lark za 100 czy 200 złotych to szmelc, który nie nadaje się do niczego - ani do internetu, ani do filmów, ani do gier ani do nawigacji.

@gringo9 - rada niewątpliwie sluszna,ale nie pomoga w tym konkretnym stanie faktycznym
@tudo - jeśli nadal nie "łapie" sygnału GPS zareklamowac tylko tym razem odstapić od umowy i domagać się zwrotu pieniędzy. Jesli odpowiedzą,że jest sprawny po raz kolejny pozostaje jedynie sąd...bo nie sądze żeby np. rzecznik konsumentow był w stanie cos "wskórac" - choc oczywiscie zawsze można próbowac:?

Bardzo dziękuje wszystkim, którzy starali mi się pomóc. Otóż zgodnie z Państwa sugestiami złożyłam reklamacje dotyczącą niezgodności zakupionego towaru z umową i zażądałam wymiany na nowy ( tak mi sugerował rzecznik). Po 14 dniach nie otrzymałam żadnej odpowiedzi więc wybrałam się do sklepu gdzie dokonałam zakupu tableta. Okazało się, że oni mają odpowiedź na moją reklamacje. Otóż mogę wymienić go na nowy tablet lub otrzymać zwrot pieniędzy. Skorzystałam z tej drugiej opcji - wiadomo czemu :)

Powrót