Użytkownicy umieszczają filmiki z youtube..

• Autor wątku Autor wątku esesjot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esesjot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć,

mam pytanie odnośnie youtube. Było już ich trochę na forum, sam dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy. Wiadomo, że nie można dodawać na swojej stronie filmów z youtube, które na stronie youtube zostały umieszczone bezprawnie. Nie można także umieszczać filmów bez zgody autora tego filmu. Ciekawi mnie natomiast czy jakby umieścić regulamin na własnej stronie, podobny do tego z youtube, to czy można by było zrobić tak, by użytkownicy strony dodawali wybrany przez siebie film z youtube i musieli zwracać uwagę na to czy nie potrzeba zapytac o zgodę autora. Wtedy właściciel strony mógłby nie odpowiadać za to, które filmiki zostały umieszczone bezprawnie? Np. gdy chcę, aby na mojej stronie ludzie umieszczali śmieszne filmy o konkretnej tematyce, najlepiej właśnie z ich wizerunkiem w tle, a nie chcę by umieszczali coś co nie będzie legalne i mnie za to będę ścigać lub np. po prostu chcę, aby w pełni można było korzystać z zasobów youtube, ale żeby odpowiedizalność spoczywała na ludziach dodających filmy? Jest to możliwe?

esesjot napisał:
mam pytanie odnośnie youtube. Było już ich trochę na forum, sam dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy. Wiadomo, że nie można dodawać na swojej stronie filmów z youtube, które na stronie youtube zostały umieszczone bezprawnie. Nie można także umieszczać filmów bez zgody autora tego filmu...
no nie, niezupełnie jest tak, jak napisałeś... przeczytaj uważnie::
#1. regulamin YT - a zwłaszcza punkty 6 do 10.
#2. ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną - a zwłaszcza Art. 12 do 15.

Dzięki za odpowiedź. Faktycznie, poczytałem i jestem już uświadomiony. Mam jeszcze pytanie w takim razie, czy jak strona jest na serwerze zagranicznym to nie obejmuję ją to prawo, tylko obowiązuje prawo z kraju, w którym jest serwer z umieszczoną na nim stroną?

Pozdrawiam

esesjot napisał:
Dzięki za odpowiedź. Faktycznie, poczytałem i jestem już uświadomiony. Mam jeszcze pytanie w takim razie, czy jak strona jest na serwerze zagranicznym to nie obejmuję ją to prawo, tylko obowiązuje prawo z kraju, w którym jest serwer z umieszczoną na nim stroną?

Pozdrawiam

tak

jeśli jest administrowana z Polski, to jak najbardziej obejmuje ją (a dokładniej jej administratora) polskie prawo. typowy przykład redwatch. W USA propagowanie faszyzmu jest legalne, w Polsce nie. Dlatego stoi na serwerach w USA, dzięki czemu tam jej nie zamykają. Ale gdyby ustalili kto konkretnie ją prowadzi z Polski, to by go ukarali. Inna sprawa, że nie ustalili...

adammada napisał:
jeśli jest administrowana z Polski, to jak najbardziej obejmuje ją (a dokładniej jej administratora) polskie prawo. typowy przykład redwatch. W USA propagowanie faszyzmu jest legalne, w Polsce nie. Dlatego stoi na serwerach w USA, dzięki czemu tam jej nie zamykają. Ale gdyby ustalili kto konkretnie ją prowadzi z Polski, to by go ukarali. Inna sprawa, że nie ustalili...

to chyba zalezy co rozumiec przez pojecie administrowania, bo administruje sie najczesciej przez panel administracyjny ktory jest na serwerze wrazz ze strona, jesli jest ona na zagranicznym serwerze to na zdrowy rozum administruje sie z zagranicy , prawda?

Powrót