Użytkownik nagminnie tworzący nowe konta i zaśmiecający forum - co robić?

• Autor wątku Autor wątku Anime
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anime

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Wraz z kolegami odeszliśmy z dotychczasowego forum internetowego i zakładamy zupełnie nowe. Jeden z użytkowników działa nam ewidentnie na złość: tworzy wiele kont na naszym nowym forum i po prostu je zaśmieca. Mam pytanie: czy takie zachowanie można podciągnąć pod jakiś paragraf, jeśli jest nagminne? Zastanawiałem się nad pojęciem stalkingu, czy ma w tym przypadku miejsce (podejrzewam jednak, ze nie)
W regulaminie forum wyraźnie zakazaliśmy takich praktyk. Znamy za to personalia tego użytkownika. Podobne zachowania przedstawia od lat, więc szanse na poprawę są znikome. Czy jest szansa np. wysłania do niego oficjalnego e-maila z informacją o żądaniu zaprzestania takich praktyk, w przeciwnej chwili... no właśnie, co? Szukamy rozwiązań prawnych. Rozwiązania techniczne zawiodły (m.in. blokady na adres I.P. itp. Jest to typ człowieka który co nocy tworzy nowe konta i pisze by cokolwiek napisać (mimo odzewu ze strony innych osób). Wydaje się mieć nieskończone pokładu czasu, stąd jest to sprawa dla nas mocno problematyczna.

Anime napisał:
(podejrzewam jednak, ze nie)
i ja równiez dochodze do tego wniosku
Anime napisał:
Rozwiązania techniczne zawiodły
poszukac innych rozwiązań np. rejestracja w portalu nowych użytkowników tylko po rekomendacji (na zasadzie zaproszenia)jednego z dotychczasowych (trzeba będzie wcześniej usunąć wszystkie konta problematycznego użytkownika, a zakładam,ze nawet obecny regulamin dopuszcza taką możliwość), albo po weryfikacji toźsamości innymi słowy znacząco ograniczyć dostęp osób postronnych by stało się "elitarne" moze to jednak być gwóźdź do trumny, jak było z naszym "polskim fejsbukiem" czyli gono.net

albo po weryfikacji toźsamości innymi słowy znacząco ograniczyć dostęp osób postronnych by stało się "elitarne" moze to jednak być gwóźdź do trumny, jak było z naszym "polskim fejsbukiem" czyli gono.net
Właśnie o to się rozchodzi, ze chcemy tego za wszelką sprawę uniknąć. Stąd bardziej skupiam się na rozwiązaniach prawnych niż technicznych. Nagminne pisanie na maila jeśli druga osoba jasno pisze, że sobie tego nie życzy, podchodzi już chyba pod stalking. Wiem, że mamy tutaj inną sytuację. Przecież jeśli w regulaminie byśmy zapisali punkt który mówi że np. użytkownicy o imieniu Piotrek nie mogą zakładać kont, to byłaby dyskryminacja. No ludzie, bez przesady, muszą być na takich wariatów sposoby. Jak ja bym codziennie wchodził do sklepu spożywczego i kręcił się bez powodu 8 h nie robiąc zakupów, i tak dzień w dzień, bo podobałaby mi się dziewczyna... I ta dziewczyna by mnie poinformowała wyraźnie, że sobie tego nie życzy. Co wtedy? Ta dziewczyna nic zrobić nie może? Szukam jakiegoś punktu zaczepienia, dlatego piszę.

Ale zaraz - mówimy o dwóch róznych sytaucjach:ten pan nie pisze na niczyjego prywatnego maila tylko na publicznym forum, i dopóki nikogo nie obraża, nie propaguje faszyzmu, nie nawołuje do zamordowania urzędników ZUS'u itp. itd. to nie ma prawnych możłiwosci ograniczenia jego prawa do swobody wypowiedzi.

ps.a stalking zwiazany jest z poczuciem zagrozenia alno naruszeniem prywatnosci - w opisanej w #1 sytaucji nie ma ku temu podstaw

A jeśli ta osoba publikuje na tym forum (widocznym dla wszystkich) moje zdjęcia bez mojej zgody, zamieszczone na FB? Takie sytuacje też miały miejsce.

Zatem możemy tutaj mówić o bezprawnym rozpowszechnianiu wizerunku o ile nie mieści się to w zakresie, w którym Twoja zgoda nie jest konieczna.
[FONT=&quot]Użyj opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Powrót