Używane łózko opalające (solarium) - Allegro

• Autor wątku Autor wątku pyrokar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pyrokar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam, jestem pierwszy raz na tym forum i nie wiem czy dobrze umieściłem temat.
Sytuacja wygląda tak:
Kupiłem na allegro używane łózko opalające (solarium) w stanie bardzo dobrym za 1800 zł.
Wpłaciłem pieniądze na konto bo miało być wysłane kurierem ale nie zostało ponieważ jak twierdził kurier był po nie 3 razy i zawsze było coś nie tak albo nie było nikogo na miejscu albo było nie przygotowane do transportu.
Dlatego wynająłem samochód i przyczepkę za co wybuliłem ponad 500 zł bo to było ponad 600 km w jedną stronę i wysłałem zaufanego kolegę żeby je odebrał .
Pomijając to że musieli tam czekać ładnych kilka godzin żeby pan szanowny się zjawił jak już dotarł okazało się że to łóżko nie odpowiada opisowi i jest kompletnym złomem i ma inne kolory niż na zdjęciach, dlatego kolega zadzwonił do mnie i mówi, że to jest złom.
Powiedziałem żeby go nie odbierał bo stan miał być bardzo dobry a nie złomowaty i żeby odebrał pieniądze które wcześniej wpłaciłem na konto.Oczywiście sprzedający nie oddał mówiąc iż łózko jest takie jak na aukcji i proszę je zabierać.
Zgłosiłem do prokuratury zawiadomienie o oszustwie, przesłuchali kolegę mnie i tego sprzedającego i co stwierdzili, że nie popełnił żadnego przestępstwa i żebym odebrał łóżko które kupiłem.
Ja go nie odebrałem bo jak mam wywalać znowu 500 albo więcej na paliwo żeby tam po nie jechać a potem na złomie za 200 zł je sprzedać to mi się nie opłaca.
Od czasu kiedy to miało miejsce minęło półtora roku nie miałem do kogo się zwrócić z problemem, czy jest jakiś sposób żebym odzyskał pieniądze które mu wpłaciłem czy już nie ma dla mnie ratunku ??
Proszę o pomoc.
Dziękuję

Według KC mógł Pan odstąpić od umowy oraz żądać zwrotu kosztów lub żądać obniżenia ceny towaru.
Art. 556
Art. 560
Art. 566

i

Art. 568 § 1
"Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku....." więc w Pana przypadku jest chyba za późno, chyba dlatego że § 3 tego artykułu mówi
"Zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie powyższych terminów, jeżeli przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie"

Powrót