Używanie domeny tak, jakby była nazwą firmy

• Autor wątku Autor wątku eMul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eMul

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam 16 lat, więc firmy sam nie założę. Zresztą nawet jakbym miał ją założyć na rodziców to szkoda mi pieniędzy na te wszystkie podatki. Znam się bardzo dobrze na programowaniu i webmasterce. Stworzyłem już program dla firmy mojej mamy i poszło mi to całkiem nieźle, więc pomyślałem o założeniu strony z moimi programami. Były by darmowe. Jednak jak już mówiłem, nie chcę zakładać firmy. Czy jeśli będę w programie umieszczał swoje imię i nazwisko i adres stronki, to mam pewność, że nikt nie będzie miał prawa podawać się za twórcę tego programu? Czy gdy podczas uruchamiania jakiegoś programu będzie pojawiał sie adres mojej strony, to załatwi to sprawę? Czy nikt nie może założyć firmy "jakasfirma.com", jeżeli ja jestem właścicielem takiej domeny?

dokladnie musialbys zapytac kolegow znajacych sie na szczegolach, ale zeby nikt nie mogl takiej uzyc (zgodnie z prawem) musialbys zarejestrowac... ale dokladnie nie wiem co... znak towarowy? nazwe handlowa?

[cytat="drzemik"][cytat="godunow"]proponowałbym najpierw
Zajrzeć tu[/cytat]A co to wnosi do tematu? :)[/cytat]

Wiele!!! Praktycznie tam znajdziesz wszytko na temat używania , licencjonowania, prawa autorskich prawa wolnego oprogramowania.. zasad funkcjonowania umieszczania etc.. Prawie wszytko..
Zapytam tak co Twoje zapytanie wnosi??
Moim zdaniem nic poz a tym nabija licznik Twoich postów..

kolego... nie zrozumiales pytania... chodzilo o "zarezerwowanie" nazwy firmy, brzmiacej jak domena... tak samo jak "zarezerwowane" sa nazwy Coca-cola czy Sony :D

[cytat="godunow"]Wiele!!! Praktycznie tam znajdziesz wszytko na temat używania , licencjonowania, prawa autorskich prawa wolnego oprogramowania.. zasad funkcjonowania umieszczania etc.. [/cytat]Zacznijmy od tego ze autor pisal o darmowym a nie o wolnym oprogramowaniu - jak widac sam nie przeczytales tekstu ktory podlinkowales.

A po drugie zupelnie nie zrozumiales pytania (co slusznie zauwazyl juz Alco81).

[cytat:1h54pefs] kolego... nie zrozumiales pytania... chodzilo o "zarezerwowanie" nazwy firmy, brzmiacej jak domena... tak samo jak "zarezerwowane" sa nazwy Coca-cola czy Son[/cytat:1h54pefs]
Wolałbym tu o zrozumieniu lepiej nie pisać..
Zakładałem ,
Art. 8. Ustawy Oprawie autorski i prawach pokrewnych..
1. Prawo autorskie przysługuje twórcy, o ile ustawa nie stanowi inaczej.
2. Domniemywa się, że twórcą jest osoba, której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości w jakikolwiek inny sposób w związku z rozpowszechnianiem utworu.
3. Dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, w wykonywaniu prawa autorskiego zastępuje go producent lub wydawca, a w razie ich braku - właściwa organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskim[/i]

To w zupełności wystarczy do napisania i opublikowania programu.. Wtedy niejako z mocy praw jest się właścicielem programu i podlega ochronie.. prawnej
[cytat:1h54pefs] Zacznijmy od tego ze autor pisal o darmowym a nie o wolnym oprogramowaniu - jak widac sam nie przeczytales tekstu ktory podlinkowales.[/cytat:1h54pefs]
Czym innym jest program udostępniony za darmo
A czym innym jest program darmowy czyli otwarty..

Program darmowy otwarty jest to program gdzie każdy może go pobrać modyfikować. Jego zawartość bez wiedzy i zgody autora programu. I taki program darmowy tu pytano.. Bo tak stanowią licencje o wolnym otwartym darmowym oprogramowaniu)
Program udostępniony za darmo nosi znamiona programu komercyjnego , gdzie przeróbka tego programu bez zgody i wiedzy autora prawnie zabroniona.
I o tym by warto wiedzieć Panie drzemik zanim Pan zaczniesz wypisywać kolejne bzdury..
Pozdrawiam

to moze ja zapytam za kolege, skoro nie umiemy sie dogadac...

GDZIE I W JAKI SPOSOB mam zarejestrowac hipotetyczna nazwe firmy "kukuryku.com" zeby nikt nie mogl jej w zaden (zgodny z prawem) sposob uzyc do swoich celow ??

[cytat:2duaxauh]Czy jeśli będę w programie umieszczał swoje imię i nazwisko i adres stronki, to mam pewność, że nikt nie będzie miał prawa podawać się za twórcę tego programu?[/cytat:2duaxauh]
Aby, posiadać prawa autorskie do danego utworu nie trzeba spełniać żadnych formalności jako twórca, ale napewno ze względów dowodowych dobrze jest podpisać się tak jak Pan to proponuje. Nie wykluczone, że znajdą sie spryciarze co mogą chcieć zawałszczyć sobie autorstwo tego utworu - jednak kwestie dowodowe przemawiają za Panem (przeszłość rozpowszechniania programu, opis sposoby tworzenia etc., świadkowie).
Można tez sprobowac innych nowatorskich "zabezpieczeń" np http://www.rejestrcyfrowy.pl/

[cytat:2duaxauh]Czy nikt nie może założyć firmy "jakasfirma.com", jeżeli ja jestem właścicielem takiej domeny?[/cytat:2duaxauh]
Nie widzę sensu aby ktoś taką firmę założył, skoro strona należy do Pana jak rozumiem (po uwcześniejszym zarejestrowaniu). Będzie to dla Pana reklama :) Oczywiscie w jakimś stopniu naraża to Pana strone na szwank, jesli jest to reklama negatywana. Domeny na tej podstawie Panu nie odbiorą, bo Pan pierwszy zarejestrował domene - przed powstaniem firmy, więc nie narusza praw osób trzecich - http://www.dns.pl/regulamin.html

Powrót