Używanie logo, grafik i tekstów bez zgody projektanta

• Autor wątku Autor wątku Kaska89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaska89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
W 2018 roku wymyśliłam nazwę firmy, zaprojektowałam logo, które było używane wszędzie gdzie tylko się dało promować firmę, i napisałam teksty reklamowe, które równiez były używane.
Nie otrzymałam za to żadnej zapłaty. Właściciel firmy w tej chwili nadal używa nazwy i logo, chociaż jedynie na lokalu. Już nie w internecie i materiałach drukowanych.
Posiadam wszelkie dowody w postaci zdjęć, screenów i filmów, które ukazują, że te rzeczy były używane przez firmę w celach zarobkowych.
Czy ktoś z Was jest w stanie mi powiedzieć czy mogę się starać o jakieś zadośćuczynienie za to, że nigdy nie otrzymałam zapłaty, a moje pomysły były używane?

Art. 43. UoPAiPP. Na jakiej zasadzie pracowałaś w Firmie i czym się zajmowałaś?

LeszsekS napisał:
Art. 43. UoPAiPP. Na jakiej zasadzie pracowałaś w Firmie i czym się zajmowałaś?

Bylam zatrudniona jako kasjerka. Jako, że bardzo lubię grafikę i potrafię to fajnie zrobić, zgodziłam się na projekty. Mówiłam o umowie o przeniesienie praw itd., ale widocznie pracodawca już wtedy wiedział że nie będzie chciał płacić i dlatego nie chciał podpisać umowy. Takie są moje przypuszczenia po tym jak się ta osoba zachowuje...

Cóż, obawiam się, że bez Sądu się nie obejdzie.

Na początek, listem zpo wezwij go do zapłaty za korzystanie z Twoich utworów, wyznacz nieprzekraczalny termin. Po jego upłynięciu i braku reakcji pozostanie tylko pozew cywilny. W liście warto zwrócić uwagę, że w związku z brakiem uregulowań dotyczących praw autorskich majątkowych korzysta z Twoich utworów w oparciu o licencję domniemaną, pięcioletnią i niewyłączną. Po tym terminie korzystanie bez zgody autora będzie bezprawne ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami cywilnymi i karnymi.

LeszsekS napisał:
Cóż, obawiam się, że bez Sądu się nie obejdzie.

Na początek, listem zpo wezwij go do zapłaty za korzystanie z Twoich utworów, wyznacz nieprzekraczalny termin. Po jego upłynięciu i braku reakcji pozostanie tylko pozew cywilny. W liście warto zwrócić uwagę, że w związku z brakiem uregulowań dotyczących praw autorskich majątkowych korzysta z Twoich utworów w oparciu o licencję domniemaną, pięcioletnią i niewyłączną. Po tym terminie korzystanie bez zgody autora będzie bezprawne ze wszystkimi z tym związanymi konsekwencjami cywilnymi i karnymi.

Rozumiem. Dzięki Ci bardzo za pomoc. A czy masz jakieś sugestie co do wyceny tych utworów?

To jest sprawa bardzo indywidualna, nawet zależna od lokalnego rynku. Popytaj w swoim rejonie jakie średnie wynagrodzenie jest pobierane przez twórców i na takiej ocenia oprzyj swoją wycenę. To zaoszczędzi Tobie zbędnych procedur w razie sądowego sporu.

LeszsekS napisał:
To jest sprawa bardzo indywidualna, nawet zależna od lokalnego rynku. Popytaj w swoim rejonie jakie średnie wynagrodzenie jest pobierane przez twórców i na takiej ocenia oprzyj swoją wycenę. To zaoszczędzi Tobie zbędnych procedur w razie sądowego sporu.

Tak też zrobię :) Ogromnie Ci dziękuję za tak szybką reakcję na mój post! Pozdrawiam serdecznie :)

Powrót