Używanie logo zespołu.

• Autor wątku Autor wątku Piotr Czemierzewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Piotr Czemierzewski

Piotr Czemierzewski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.
Chcę zamieścić na swoim samochodzie logo zagranicznego zespołu muzycznego. Czy jest to dozwolone?
Dziękuję za informacje z góry.

Tak, to prywatny samochód, nie do celów zarobkowych. Dziękujeę Panu LeszsekS za odpowiedź. Czy ktoś jeszcze potwierdzi to, a może da inną odpowiedź?

Piotr Czemierzewski napisał:
... Czy ktoś jeszcze potwierdzi to, a może da inną odpowiedź?
To nazywa się dozwolony użytek chronionych utworów.

Dzięki za odpowiedzi. Sugeruję wątek do zamknięcia.

LeszsekS napisał:
To nazywa się dozwolony użytek chronionych utworów.
Co w przypadku gdy taka naklejka powstała bez wiedzy/zgody właściciela Logotypu? Np nie zostałą zakupiona w oficjalnym sklepie z gadżetami lub firmie mającej zgodę na robienie takich gadgetów?

Poczytaj o dozwolonym użytku.

LeszsekS napisał:
Poczytaj o dozwolonym użytku.
nielegane użycie i użycie bez licencji to jak zakup kradzionego telefonu w komisie- w dozwolonym użytku nie ma nic o paserach.

Nie masz pojęcia o czym piszesz.

LeszsekS napisał:
Nie masz pojęcia o czym piszesz.
Mam :) nie jestem prawnikiem ale jak ktoś narusza moje prawa autorskie to mój mój prawnik gada z osobami którzy mają prawnika który przedstawia argumenty podobne do twoich.

AsiaNi75 napisał:
Trollujesz w cudzym wątku pisząc bez pojęcia bzdury. Poczytaj o dozwolonym użytku za min napiszesz kolejny post.

nie spinam się z moderatorami: a jakie prawa do logo ma zespół?
Kupił na internetach po tanio zamiast po drogo i użył grafik objętych prawem autorskim?

Ostatni raz proszę, poczytaj o dozwolonym użytku.

Dobrze, że jeszcze nie został zamknięty ten wątek, bo na jakiś czas „odpuściłem” sobie, ale jednak chcę pociągnąć ten temat i dopytać. Pytania mam dwa. Po pierwsze (podobne do pytania AsiaNi75): Czy w porządku jest „wytworzenie” takiego logo we własnym zakresie, tylko na podstawie jego wyglądu np. na obrazkach z internetu? Bo to nie będzie wówczas kopiowanie, ani chyba nawet nie reprodukcja w ścisłym znaczeniu. Po drugie: Czy to, że logo na samochodzie będzie widoczne, „dostępne wizualnie” dla każdej osoby postronnej, która znajdzie się w jego pobliżu nie wkraczałoby poza zakres użytku prywatnego? Czy nie podchodziłoby to wówczas pod rozpowszechnianie publicznie, pod użytek publiczny?

Nadal będzie się mieścić w dozwolonym użytku osobistym.

Dziękuję za informacje i pomoc. Teraz to już raczej wątek można zamknąć.

Powrót